Jollof Rice. Traditional Nigerian spicy rice dish. National Jollof Rice day.
Copyright (c) 2022 Losangela/Shutterstock. No use without permission.

Riža jollof – ukusno jelo jednostavnih sastojaka

Jollof je jelo koje vuče korijene iz zapadne Afrike, gdje je među omiljenim jelima u zemljama poput Nigerije, Gane, Senegala i Kameruna. Ovo živopisno jelo, koje se spravlja u jednom loncu, poznato je po svojim bogatim okusima, upečatljivoj narančasto crvenoj boji i prijateljskom rivalstvu koje izaziva među zapadnoafričkim narodima, od kojih svaki tvrdi da je njihova verzija najbolja. 

Nigerian jollof rice in the Igbo traditional pot (ité Ỡna).
Copyright (c) 2022 wisdom chibuzo/Shutterstock. No use without permission.

Jednostavni afrički specijalitet

Osnovni sastojci jollofa su riža, rajčica, luk i mješavina začina. Kuhanje počinje pripremom bogatog umaka, često spravljenog od pasirane rajčice, luka i crvene paprike, s raznim začinima poput majčine dušice, lovora i čili papričica. Nakon što se umak dobro skuha, dodaje se riža i ostavlja se da upije umak. 

Razne verzije, odlični okusi

U Nigeriji se jollof riža često začinjava curryjem u prahu i poslužuje na zabavama i proslavama, uz pržene banane, salatu ili meso s roštilja. Ganska verzija obično je aromatičnija i često uključuje dodatak đumbira i klinčića, dok se senegalski thieboudienne, koji se smatra pretečom riže jollof, obično spravlja od ribe i raznog povrća nudeći drugačiji profil okusa.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Jollof rice is a popular rice dish in West Africa! It originated from Senegal and spread through different countries in West Africa.