Riža jollof – ukusno jelo jednostavnih sastojaka
Jollof je jelo koje vuče korijene iz zapadne Afrike, gdje je među omiljenim jelima u zemljama poput Nigerije, Gane, Senegala i Kameruna. Ovo živopisno jelo, koje se spravlja u jednom loncu, poznato je po svojim bogatim okusima, upečatljivoj narančasto crvenoj boji i prijateljskom rivalstvu koje izaziva među zapadnoafričkim narodima, od kojih svaki tvrdi da je njihova verzija najbolja.
Jednostavni afrički specijalitet
Osnovni sastojci jollofa su riža, rajčica, luk i mješavina začina. Kuhanje počinje pripremom bogatog umaka, često spravljenog od pasirane rajčice, luka i crvene paprike, s raznim začinima poput majčine dušice, lovora i čili papričica. Nakon što se umak dobro skuha, dodaje se riža i ostavlja se da upije umak.
Razne verzije, odlični okusi
U Nigeriji se jollof riža često začinjava curryjem u prahu i poslužuje na zabavama i proslavama, uz pržene banane, salatu ili meso s roštilja. Ganska verzija obično je aromatičnija i često uključuje dodatak đumbira i klinčića, dok se senegalski thieboudienne, koji se smatra pretečom riže jollof, obično spravlja od ribe i raznog povrća nudeći drugačiji profil okusa.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.