sirovi losos na tanjuru

Priprema sirove ribe – znate li ove tehnike?

Sirova riba dio je nacionalnih kuhinja diljem svijeta – od talijanske do japanske. Jedinstvena mogućnost konzumiranja bez termičke obrade ribu čini svestranom namirnicom koja se u kuhinji koristi u spravljanju raznih jela te silnim okusnim kombinacijama. Kada se spomene konzumacija sirove ribe, mnogima će na pamet prvo pasti Japan. Ipak, riječ je samo o popularnosti jer i naši susjedi Talijani jedu sirovu ribu. A evo kako je možete pripremiti!

sirova riba ceviche
Copyright (c) 2023 Anastasia Kamysheva/Shutterstock. No use without permission.

Ceviche

Riba pripremljena ovom tehnikom zapravo nije sirova, nego je potopljena u citrusnom soku koji je „kuha“. Citrusna kiselina „kuha“ ribu, što znači da se ceviche smatra kuhanim jelom, a ne sirovim, iako se termički ne obrađuje na vatri, a priprema je slična sušenju ribe.

Sashimi

Riječ je o tanko narezanoj sirovoj ribi, a cilj ove tehnike spravljanja je da do izražaja dođu prirodni okusi ribe. To znači da je veoma važno kupiti najsvježiju, najkvalitetniju ribu koju možete pronaći. Još jedna stvar koja definira sashimi je način na koji se riba reže jer oblik trakice omogućuje da okus ribe dođe u potpunosti do izražaja.

sirova riba Sashimi
sirova riba Tartare

Tartare

Baš kao i za tatarski biftek, za koji se meso struže, odnosno sjecka na najmanje moguće komadiće, isto se radi i s ribom. Naposljetku se tako usitnjena riba marinira u kombinaciji ulja i začina, ali ne dugo, tako da se i ovaj postupak smatra pripremom ribe na sirov način. 

Crudo

U susjednoj Italiji, pak, popularan je način pripreme koji se naziva crudo. Talijanska riječ „crudo“ u prijevodu znači „sirovo“, tako da je odmah jasno kako je riječ o sirovoj ribi. Naime, vrlo tanko narezani komadići ribe samo se mariniraju u citrusnim sokovima, začinima te ulju i octu, a najpoznatiji predstavnik tako pripremljenih jela je carpaccio za koji je sirova riba narezana vrlo tanko te posoljena i nauljena.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

sirova riba Crudo