
Priprema hrane s limetom: sve što trebate znati
Neodoljive zelene boje i vrlo kisele, a svestrane upotrebe u kulinarstvu, limete mogu biti zvijezde i vašeg proljetno-ljetnog stola. Ako ste spremni za dodavanje kiselosti u svoju hranu, to znači da ste spremni za limetu, a mi vam otkrivamo na što treba pripaziti.

Nije kao limun
Iako su limeta i limun srodne voćke, limeta ipak, osim kiselosti, ima i nešto gorči okus od limuna. Stoga se limetin sok dodaje u jela u manjoj količini negoli sok limuna. Također, okus limuna u cijelosti je kiseo, dok je limetin uz to još i gorak, a može biti i opor.
Ne dodajite limetu prerano!
Naribanu koricu ili sok limete uvijek dodajte na kraju kuhanja ili pečenja jela kako bi se osjetio puni okus, ali i aroma te zelene voćke. Visoka temperatura, naime, ublažava okus limete, dok će limeta dodana na kraju kuhanja pokazati svoj puni okusni i mirisni potencijal.


Marinirajte meso
Sok limete prepun je limunske i askorbinske kiseline koje opuštaju proteinska vlakna u mesu dajući mu mekšu i nježniju teksturu. Denaturalizacija sokom limete ubrzat će proces termičke obrade, odnosno kuhanja mesa, a vi ćete, osim na vremenu, dobiti ukusno i mekano meso obogaćeno kiselim notama i zamamnim mirisom limete.
Izbjegavajte aluminijsku foliju
Kiseline iz limete mogu izazvati kemijsku reakciju s aluminijskom folijom i pritom pogoršati okus hrane. Stoga, kada je riječ o ovom voću, u pripremi koristite posuđe i pribor od nekih drugih materijala, na primjer – keramiku.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.
