pet zapecenih zagorskih strukli na tanjuru

Štrukli, štruklji ili štrukle – iza svakog naziva krije se isto božanstveno jelo!

Kako god ih nazivate, vjerujemo da vam je svejedno jer jednom kada ih počnete jesti, zaboravljate i naziv i lokalnu pripadnost jer vaše nepce uranja u čudesan i zamaman svijet božanstvene kombinacije sira, jaja, vrhnja i tijesta. Štrukli su dio bogate riznice autentične kuhinje našeg Hrvatskoga zagorja. Vrijedne zagorske domaćice, naše Barice i Marice, jednostavnu kombinaciju tijesta te domaćih i trenutačno dostupnih sastojaka dovele su do pravog savršenstva, ali i raznih inačica. 

osoba reze strukle sa sirom na tanjuru

U svim varijantama su savršeni

Tako danas štrukli, štruklji ili štrukle, kako vam drago, dolaze u raznim varijantama. Mogu biti pečeni i kuhani, pripremljeni na slano, ali i na slatko, s posipom od krušnih mrvica, ali i s makom i repom. Potonje kombinacije su zapravo regionalne varijante od kojih su štrukli s repom zasigurno najzanimljivija inačica. Repa se, naime, u štruklima našla iz sasvim jednostavnih razloga, kao što su: dostupnost, povoljnost i hranjivost. Poželite li razigrati vaše okusne pupoljke, štrukle možete pripremiti, poput naših susjeda Slovenaca, u slatkoj varijanti i s marmeladom od jagoda.

Birajte i kušajte!

Najpopularniji način pripreme štrukli su pečenje i kuhanje. Prilikom pečenja najčešće su preliveni kombinacijom jaja i kiselog vrhnja, dok će štruklima kuhanim u slanoj vodi sjajno odgovarati preljev od preprženih krušnih mrvica i u kombinaciji s neizostavnim kiselim vrhnjem. Kakve god da su vam drage, štrukle možete jednostavno pripremiti sami u svojoj kuhinji, a kada ste u stisci s vremenom, problem ćete brzo riješiti kupnjom štrukli koji su već dopola pripremljeni - tako će vam kuhanje biti lakše i jednostavnije, a glad brzo utažena. 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

zapecene zagroske strukle sa sirom