rijec rice ispisana zrnima rize
Copyright (c) 2013 alekleks/Shutterstock. No use without permission.

Parboiled riža – znate li što znači?

Prilikom odabira riže u trgovinama često na ambalaži vakuumiranih pakiranja možemo vidjeti napis – parboiled. Termin je to koji označava tehnološki obrađenu rižu koja je djelomično prokuhana unutar svoje ljuske. Taj se proces dobivanja parboiled riže odvija u tri faze: namakanje, parenje i sušenje, s time da se riža namače toliko dugo dok vlaga ne prodre do unutarnjeg dijela zrna riže, a koristi se vruća voda kako bi se taj proces ubrzao. Potom se namočena riža pari, a nakon toga suši kako bi se smanjila težina zrna, da bi se naposljetku zrna oljuštila i brusila. Tim posebnim procesom zapravo se potiče nutrijente da iz ljuske prijeđu u jezgru rižina zrna.

bijela riza u sanducima
Copyright (c) 2018 Katrinshine/Shutterstock. No use without permission.

Maksimalna količina nutrijenata

Riža se prethodno podvrgava svim ovim termičkim procesima kako bi se sačuvala njena nutritivna vrijednost, a najveći postotak minerala, vlakana i ostalih nutrijenata nalazi se upravo u ljusci riže. Za usporedbu, običnim ljuštenjem riža gubi oko 65 posto svojih mikronutrijenata, a parboiled obradom riža se ne ljušti, pa tako konzument dobiva najveći omjer nutrijenata u svom obroku, a osim toga parboiled se riža puno brže skuha. 

 

Što je razlika?

Parboiled riža djelomično je prokuhana unutar svoje ljuske prije nego što je oljuštena, što znači da je određen broj nutrijenata „potjeran“ u jezgru zrna, za razliku od obične oljuštene riže čiji su nutrijenti ostali u skinutoj ljusci. Parboiled riža je nakon kuhanja i nešto više žuta od obične riže, stoga je nazivaju i šafran rižom. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

bijela riza u tirkiznom loncu