![2164246797 Zdravi sendvic s bosiljkom i mozzarellom Caprese Panini na aru](/content/dam/sparhrwebsite/dobar-tek/2024/clanci/12/header-shutterstock2164246797.jpg/_jcr_content/renditions/responsive.1920.600.noborder.a5046adf3628dee8.jpg)
Panini vs. panino: ključne razlike!
Kada je riječ o talijanskim sendvičima, pojmovi panini i panino često izazivaju zbunjenost, pogotovo izvan Italije. No, iako su sličnog naziva, razlike zaista postoje i ne ogledaju se samo u veličini nego i u stilu i pripremi sendviča!
![2268319983 Narezana pecena govedina prelivena rastopljenim vicarskim sirom na vrhu tostiranog rolada heroja sa zelenom salatom od rajcice i luka](/content/dam/sparhrwebsite/dobar-tek/2024/clanci/12/shutterstock-2268319983.jpg/_jcr_content/renditions/responsive.665.441.noborder.e96d2ca45b842e10.jpg)
Panino
U Italiji, panino je jednostavan sendvič napravljen od malog peciva ili ciabatte, punjen bilo čime, od suhomesnatih proizvoda poput šunke i salame do sireva, povrća i umaka. Panino se ne peče na žaru, to je samo svježi sendvič u kojem možete uživati kao u nekom brzom obroku.
Panini
Panini je, s druge strane, specifičniji izraz koji se često koristi izvan Italije za označavanje tostiranog ili grilanog sendviča. Obično se ciabatta ili focaccia tostiraju kako bi dobili hrskavu i toplu teksturu zajedno s rastopljenim nadjevom. U panini se obično stavljaju razne vrste šunke ili pršuta, povrće poput rajčica ili kiselih krastavaca te nezaobilazni – sir.
![2481820693 Ukusan panini sendvic s rajcicama, sirom i zelenilom, izrezan i poslu en na drvenoj dasci](/content/dam/sparhrwebsite/dobar-tek/2024/clanci/12/shutterstock-2481820693.jpg/_jcr_content/renditions/responsive.665.441.noborder.e96d2ca45b842e10.jpg)
![2126068025 panini caprese s rajcicom, mozzarellom i bosiljkom, Caprese Panini sendvic](/content/dam/sparhrwebsite/dobar-tek/2024/clanci/12/shutterstock-2126068025.jpg/_jcr_content/renditions/responsive.665.441.noborder.e96d2ca45b842e10.jpg)
Odaberite – oba!
Razlika nije samo jezična nego i kulturološka jer panino predstavlja talijansku delikatesu, a panini je ipak verzija talijanskog specijaliteta s dodanom vrijednosti – tostiran je, odnosno grilan. Iako su oba sendviča ukusna, odabir između svježeg paninija ili panina svodi se na osobni ukus. Bilo da je riječ o jednostavnosti svježeg sendviča na talijanski način ili o uživanju u toplom i hrskavom paniniju, svaki od ova dva stila pripreme sendviču daje jedinstven šarm.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.