
Panini vs. panino: ključne razlike!
Kada je riječ o talijanskim sendvičima, pojmovi panini i panino često izazivaju zbunjenost, pogotovo izvan Italije. No, iako su sličnog naziva, razlike zaista postoje i ne ogledaju se samo u veličini nego i u stilu i pripremi sendviča!

Panino
U Italiji, panino je jednostavan sendvič napravljen od malog peciva ili ciabatte, punjen bilo čime, od suhomesnatih proizvoda poput šunke i salame do sireva, povrća i umaka. Panino se ne peče na žaru, to je samo svježi sendvič u kojem možete uživati kao u nekom brzom obroku.
Panini
Panini je, s druge strane, specifičniji izraz koji se često koristi izvan Italije za označavanje tostiranog ili grilanog sendviča. Obično se ciabatta ili focaccia tostiraju kako bi dobili hrskavu i toplu teksturu zajedno s rastopljenim nadjevom. U panini se obično stavljaju razne vrste šunke ili pršuta, povrće poput rajčica ili kiselih krastavaca te nezaobilazni – sir.


Odaberite – oba!
Razlika nije samo jezična nego i kulturološka jer panino predstavlja talijansku delikatesu, a panini je ipak verzija talijanskog specijaliteta s dodanom vrijednosti – tostiran je, odnosno grilan. Iako su oba sendviča ukusna, odabir između svježeg paninija ili panina svodi se na osobni ukus. Bilo da je riječ o jednostavnosti svježeg sendviča na talijanski način ili o uživanju u toplom i hrskavom paniniju, svaki od ova dva stila pripreme sendviču daje jedinstven šarm.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.