Pandoro: Savršenstvo jednostavnosti
Talijanski pane d' oro (zlatni kruh), tj. pandoro, naziv je kolača koji se u Italiji tradicionalno peče još od pamtivijeka i jedan je od gastro predstavnika božićnih blagdana. Najpoznatiji pandoro radi se u Veroni, posut šećerom u prahu, tako da njegov konačni izgled podsjeća na snježne obronke Alpa.
Nježno zlatni kolač
Lagana i pahuljasta tekstura pandora nalikuje na brioš pecivo, ali je pandoro slađi i svrstava se među omiljene deserte, a naročito prija uz kavicu nakon obilnog božićnog ručka. No, iako je izgledom možda skroman kolač, priprema pandora je malo zahtjevnija. Mora se dizati minimalno 10 sati i premijesiti 6 - 7 puta kako bi se dobila nježna i lagana tekstura.
Zvijezda stola
Prepoznatljiv oblik zvijezde s osam krakova čini pandoro vizualno impresivnim na blagdanskom stolu. Uobičajeno je da se reže prije posluživanja, i to horizontalno tako da svaki komad ima oblik zvijezde. Uz pandoro, osim kave, naravno, možete poslužiti i tučeno vrhnje, odnosno šlag s voćem ili sladoled te preljev od vanilije ili čokolade.
Koja je razlika između pandoro i panettone kolača?
Pandoro je slatki, lagani, prozračni kolač posut šećerom u prahu, a panettone je kolač gušće teksture obogaćen okusom kandiranog voća i grožđica.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.