Svje i sastojci za ukusnu domacu tortu na bijelom drvenom stolu, na plavoj podlozi.
© Copyright (c) 2019 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Domaće zamjene: Čime zamijeniti sastojke kada ih ponestane

Gastronomska čarolija koja nastaje u kuhinji vrlo lako može i nestati kada se nađemo u problemu nedostatka nekih osnovnih sastojaka. Srećom, mnogi svakodnevni sastojci mogu se lako zamijeniti bez posljedica koje bi promijenile teksturu ili okus jela. Ipak, budite pritom oprezni jer neka jela, naročito ona kompleksnija i koja zahtijevaju pažljiviju pripremu, ne trpe mijenjanje sastojaka.

Zrela banana koja se gnjeci vilicom na bijelom tanjuru. Pire od banane na tanjuru. Koncept zdrave i dijetalne prehrane.
© Copyright (c) 2024 Maliflower73/Shutterstock. No use without permission.

Jaja

Jaja su ključna za strukturu i povezivanje sastojaka u mnogim jelima, ali postoji mnogo alternativa. Mješavina lanenih ili chia sjemenki, napravljena kombiniranjem jedne žlice mljevenih sjemenki i tri žlice vode, stvara konzistenciju sličnu jajima. Pasirane banane, umak od jabuke ili pire od bundeve dodaju vlažnost i blagu slatkoću, što ih čini savršenom zamjenom za jaja u kolačima i muffinima. Za neutralniju opciju, pak, umjesto jaja možete koristiti i obični jogurt.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo ključan je kad nam treba sastojak koji će potaknuti brzo dizanje raznih tipova tijesta. Kada ga nemate, jednostavno pomiješajte jednu čajnu žličicu sode bikarbone i dvije žličice soka limuna. Soda bikarbona, naime, jedan je od sastojaka praška za pecivo, a kiselina limuna djeluje kao agens koji će je aktivirati.

Zdjelica s sodom bikarbonom, pra ak natrijeva bikarbonata.
© Copyright (c) 2024 Bowonpat Sakaew/Shutterstock. No use without permission.
Umak od zgnjecenog avokada u zdjelici na tamnoj podlozi. Zdrav veganski umak od avokada.
© Copyright (c) 2021 Vladislav Noseek/Shutterstock. No use without permission.

Maslac

Maslac jelima daje specifičan okus i teksturu, ali ga možete zamijeniti raznim namirnicama. Kokosovo ulje ili biljno ulje dobro funkcioniraju u pečenim jelima, dok se pasirani avokado može koristiti kao zdravija alternativa, ali samo u određenim jelima. 

Šećer

Šećer se može zamijeniti prirodnim zamjenama kao što su med ili javorov sirup. No, budite pritom oprezni jer tekućina iz meda ili javorova sirupa može promijeniti vlažnost kolača. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Bocica javorovog sirupa ili zdrave tinkture i proljetni list javora. Zdjelica s javorovim sirupom i drvena  licica na pozadini.