
Domaće zamjene: Čime zamijeniti sastojke kada ih ponestane
Gastronomska čarolija koja nastaje u kuhinji vrlo lako može i nestati kada se nađemo u problemu nedostatka nekih osnovnih sastojaka. Srećom, mnogi svakodnevni sastojci mogu se lako zamijeniti bez posljedica koje bi promijenile teksturu ili okus jela. Ipak, budite pritom oprezni jer neka jela, naročito ona kompleksnija i koja zahtijevaju pažljiviju pripremu, ne trpe mijenjanje sastojaka.

Jaja
Jaja su ključna za strukturu i povezivanje sastojaka u mnogim jelima, ali postoji mnogo alternativa. Mješavina lanenih ili chia sjemenki, napravljena kombiniranjem jedne žlice mljevenih sjemenki i tri žlice vode, stvara konzistenciju sličnu jajima. Pasirane banane, umak od jabuke ili pire od bundeve dodaju vlažnost i blagu slatkoću, što ih čini savršenom zamjenom za jaja u kolačima i muffinima. Za neutralniju opciju, pak, umjesto jaja možete koristiti i obični jogurt.
Prašak za pecivo
Prašak za pecivo ključan je kad nam treba sastojak koji će potaknuti brzo dizanje raznih tipova tijesta. Kada ga nemate, jednostavno pomiješajte jednu čajnu žličicu sode bikarbone i dvije žličice soka limuna. Soda bikarbona, naime, jedan je od sastojaka praška za pecivo, a kiselina limuna djeluje kao agens koji će je aktivirati.


Maslac
Maslac jelima daje specifičan okus i teksturu, ali ga možete zamijeniti raznim namirnicama. Kokosovo ulje ili biljno ulje dobro funkcioniraju u pečenim jelima, dok se pasirani avokado može koristiti kao zdravija alternativa, ali samo u određenim jelima.
Šećer
Šećer se može zamijeniti prirodnim zamjenama kao što su med ili javorov sirup. No, budite pritom oprezni jer tekućina iz meda ili javorova sirupa može promijeniti vlažnost kolača.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.
