Njoki – maleni valjušci stvoreni za umake

Koliko je pokrajina u Italiji, toliko je i njoka pa ćete i vi pronaći barem dva načina pripreme koji će vam zauvijek biti na obiteljskom jelovniku. Kažu da su njoki Talijanima na meniju četvrtkom, no prema našem mišljenju jelo su u kojem možemo uživati bilo koji dan i zapravo puno češće.

Zasitni valjušci lagane i prozračne teksture imaju dugu tradiciju u europskoj kuhinji, a njihovo otkriće pripisuje se Talijanima. U Lombardiji i Toskani rade se malfatti, njoki s ricottom, brašnom i špinatom te začinima, toskanski gnudi imaju manje brašna, oni u Kampaniji više, njoke-školjkice cavatelli rade u Apuliji, a na Sardiniji su malloreddus.

Kupljeno ili domaće

Danas na policama trgovina možete pronaći gotove njoke u tisućama verzija. Za brzinske obroke ovo je savršeno rješenje. No imate li više vremena, zašto ih ne biste napravili sami. Priprema je laka, no da bi ispali savršeni važno je paziti na nekoliko stvari. Za početak, odaberite krumpir s više škroba jer će on zalijepiti njoke i bit će potrebno manje brašna, a time ćete dobiti ukusnije njoke. Krumpire kuhajte u kori, a kad su gotovi dobro ih osušite.

Gotovi u trenu oka!

Za što prozračnije njoke kuhani krumpir naribajte, a imate li stroj za protiskivanje krumpira, iskoristite ga. Tijesto mijesite s toplim krumpirom jer ćete tako spriječiti da se tijekom kuhanja njoki raspadnu. One karakteristične utore, koji su važni za zadržavanje umaka, možete napraviti vilicom ili jednostavno njokom prijeđite preko ribeža. Svakako prije kuhanja ostavite da njoki odmore 20 do 30 minuta. Tako će se površina blago posušiti, a vi ćete dobiti njoke savršene teksture. Kuhajte ih u posoljenoj vodi, a gotovi su kad isplivaju na površinu. Ako ih zamrzavate, rasporedite ih na ravnu pobrašnjenu posudu, važno je samo da se ne dodiruju.

More slasnih kombinacija

S čime ih kombinirati? Osim klasičnih njoka s krumpirom, možete im dodati i druge sastojke. Kuhani špinat, bundevu  ili sireve poput ricotte. Njoke možete napraviti i od batata, s pancetom i šalšom, s radičem… Možete ih zaliti umakom od rajčice i začiniti svježim bosiljkom ili preliti maslacem, kaduljom i parmezanom, umakom od gorgonzole ili pak s umakom od šumskih gljiva. Volite mozzarellu? Odlično, narežite je na krupnije komade, dodajte malo parmezana i začina po želji te kratko zapecite. U slast!

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.