Ca e i vrc svje eg mlijeka s vanilijom uz mahune i cvjetove na stolu u kuhinji.
© Copyright (c) 2024 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Mliječna mast: Oznake na ambalaži koje nam puno govore

Od punomasnog do laganih (light) verzija, od 3,5 % do 0,5 % mliječne masti, UHT oznaka… Otkrivamo što sve znače oznake na ambalaži mlijeka i na što treba obratiti pozornost kada kupujete b. Najvažnija informacija koju morate znati jest podatak o postotku mliječne masnoće u mlijeku. Mliječna masnoća mlijeku daje puninu, okus i aromu, kao i specifičnu teksturu. 

Proces proizvodnje mlijecnih proizvoda u modernoj mljekari. Priprema mlijeka za sir, pasterizacija u velikim spremnicima.
© Copyright (c) 2023 Lysenko Andrii/Shutterstock. No use without permission.

Pasterizacija

Proces zagrijavanja mlijeka na vrlo visokoj temperaturi kako bi se iz njega uklonile štetne tvari naziva se pasterizacija. Zagrijavanjem se ujedno uništava i velik broj korisnih bakterija u mlijeku, no bez pasterizacije mlijeko ne bi moglo stajati na policama trgovina i vrlo brzo bi se kvarilo. Prilikom pasterizacije mlijeka ne provodi se homogenizacija nego se ono odmah hladi. 

Homogenizacija

 

Ovim se kemijskim procesom smanjuje postotak mliječnih masnoća u mlijeku kako se mlijeko ne bi stajanjem pretvorilo u vrhnje. Najčešće se primjenjuje u proizvodnji trajnog mlijeka kako bi se spriječilo stvaranje sloja masnoće na površini tekućine. Homogenizacija se provodi prilikom UHT sterilizacije mlijeka. 

UHT

 

UHT (eng. ultra high temperature) je oznaka za postupak kada se mlijeko obrađuje na vrlo visokoj temperaturi. Najčešće se odnosi na trajno mlijeko, za razliku od svježeg za koje se koristi naziv pasterizirano. Ključna razlika je u tome što UHT mlijeko ima duži rok trajanja na polici u trgovini jer su iz njega maksimalno uklonjene tvari koje bi mogle izazvati njegovo kvarenje.

 

Punomasno mlijeko: 3,5 % mliječne masti

Punomasnim nazivamo ono mlijeko koje sadrži 3,5 % mliječne masti u suhoj tvari. Ovo je mlijeko teksturom gušće od manje masnog mlijeka te ima specifičan, zapravo najjači miris. 

 

Obrano mlijeko: 1,5 % mliječne masti

Obrano mlijeko je ono mlijeko koje u suhoj tvari sadrži najviše 1,5 % mliječne masti.


0,5 % mliječne masti - light mlijeko

Mlijeko iz kojeg su maksimalno uklonjene mliječne masnoće nazivamo light mlijekom. Njega karakterizira nešto bljeđa bijela boja te vrlo blag okus i miris. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

 ena ulijeva svje e mlijeko iz vrca u ca u na svijetlom drvenom stolu u kuhinji, krupan plan.