Zlatno mlijeko – mlijeko zlata vrijedno

Zlatno mlijeko ukusan je i zdrav napitak koji je u ayurvedi i kineskoj medicini poznat već stotinama godina. No na Zapadu je nedavno postalo popularno. Svakako je odlično vrijeme da upoznate ovaj kremasti napitak žute boje koji možete piti – po mogućnosti u večernjim satima, ali ga i dodavati drugim jelima, zobenim kašama, rižotima… 

Mlijeko i začini

Zlatno mlijeko je mješavina klasičnog mlijeka (ili njezinih biljnih alternativa) i kombinacije ukusnih začina. U prvom planu je kurkuma, koju još nazivaju i indijski šafran jer je karakterizira izražajna žuta boja. Ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki sadrži kurkumin  koji ima oko 150 ljekovitih svojstava, a na tržištu se može naći u obliku korijena ili praha. Da biste aktivirali kurkumin, u napitak obavezno dodajte malo crnog papra. Zlatno mlijeko obično sadrži i aromatični cimet, kokosovo ulje te đumbir u prahu.

Zašto ga volimo

Zlatno mlijeko pojačava imunitet, smanjuje upalne procese u tijelu i poboljšava probavu. Štoviše, ima protuupalno, antioksidativno, antiseptičko i analgetičko djelovanje. Također pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola, regulira metabolizam i kontrolira tjelesnu težinu, snižava visoki krvni tlak, pospješuje pamćenje i rad mozga.


*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.