Mesne okruglice – put oko svijeta
Postoji li išta jednostavnije od mesa oblikovanog u okruglicu koja se potom peče, prži ili kuha u umaku?! Jednostavnije ne može kad se radi o mesnim okruglicama koje su prisutne u gotovo svim zakutcima našeg svijeta. Ima ih u svim nacionalnim kuhinjama i u svim su verzijama preukusne, od naših ćufta ili polpeta te nizozemskih gehaktbal, američkih meatballs i meksičkih albóndigas pa sve do armenskih kufte rize i indonezijskih bakso. Kotrljaju se po svim kontinentima, a mi vas vodimo na okusno putovanje s mesnim okruglicama.
Europa
Od mljevenog mesa s dodatkom krušnih mrvica, a može i bez toga, s raznim začinima - varijanti sastojaka je mnogo. U Albaniji mesne okruglice prže i rade s dodatkom feta sira, u Velikoj Britaniji rade ih od iznutrica, frikadeller se poslužuje u Danskoj, a postoje i varijacije na ovu temu i u Njemačkoj te susjednim zemljama. Spravljaju se od mljevene teletine i svinjetine te se peku spljoštene, a ne u formi okruglice. Köfte se nazivaju u Turskoj, a pripremaju se od mljevene janjetine ili mješavine janjetine i govedine.
Južna i Sjeverna Amerika
Meatballs su američka varijanta mesnih okruglica. Stavljaju ih čak i na pizzu, ali ih jedu i kao dodatak u umaku sa špagetima. Južnoameričke verzije su albóndigas ili almôndegas, a poslužuju se u kombinacijama s umakom od rajčice, tjesteninom ili rižom, ali i kao sendvič s rastopljenim sirom.
Azija
U japanskim restoranima mogu vam poslužiti tsukune, koje se pripremaju od piletine, a poslužuju na štapićima za ražnjiće. U Indoneziji će vas dočekati bakso koje se poslužuju s juhom od temeljca, s tjesteninom ili rižom, a pripremaju se od goveđe paste, odnosno usitnjenog goveđeg mesa konzistencije kao pasta. U Kini će vam ponuditi jelo naziva wanzi, s okruglicama od goveđeg mesa, a mogu biti parene, pečene ili pohane u dubokom ulju.
Afrika
Sjevernoafričke države imaju chermoula okruglice koje se pripremaju od istoimenog dresinga koji nalikuje chimichurriju. Nigerija, pak, ima svoje mesne okruglice koje se pripremaju od govedine, a u smjesu se dodaje povrće poput krumpira, mrkve i luka te se sve potom prži.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.