biljka maka sa sjemenkama
Copyright (c) 2021 Universe42/Shutterstock. No use without permission.

Mak – male sjemenke prepune okusa

Blagog orašastog okusa, malena zrna maka bogata su nezasićenim masnim kiselinama, posebno linolnom i oleinskom te esencijalnom omega-6 masnom kiselinom koju tijelo ne može samostalno proizvesti. U svom zrnu krije i mnoštvo minerala poput mangana, joda, cinka, kalija i bakra, kao i skupinu vitamina B. Također, u njemu se nalaze i omega-3 masne kiseline koje podižu imunitet i čuvaju nas od mnogih bolesti. Najčešće ga možemo naći u mljevenom obliku ili cijelom zrnu. Kako u sebi ima visok sadržaj masti, nemljeveni mak najbolje je držati na hladnome mjestu, u hladnjaku ili zamrzivaču.

makovnjaca kolac od maka
Copyright (c) 2023 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Kako ga koristiti

Želite li mak dodati nekuhanim jelima, kao što su salate i razni umaci, sjemenke maka kratko tostirajte na tavi. Mak je čest sastojak pekarskih proizvoda i raznih kolača. Odlično se slaže s citrusnim okusima, poput naranče i limuna, a izvrstan je i u kombinaciji s bademom i vanilijom. Sjemenke maka možete staviti u razne deserte i sladoled kako biste im produbili okus. U nekim kulturama sjemenke maka koriste se u pripravi raznih umaka, curryja i proteinskog premaza za ribu i meso. U hrvatskoj kuhinji mak je glavni sastojak u tradicionalnom kolaču - makovnjači, a i poznata je tjestenina sa šećerom i makom ili „na slatko“ koju smo jeli kao djeca. 

Kako se dobiva i odakle potječe?

Izvorno potječe iz južne Europe te je bio omiljen u drevnom Egiptu i Grčkoj. Postoje tri vrste maka: plave i sive sjemenke dolaze iz Europe, a bijele potječu iz Indije. Žetva maka obavlja se četiri do šest tjedana nakon što procvate, a to je obično u kolovozu ili rujnu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

zdjelica sa sjemenkama maka