Peciva od cikle i bundeve
sastojci
- 150 g pirea od pečene bundeve
- 150 g pirea od pečene cikle
- 500 g glatkog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 200 ml tople vode
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- mak za posipanje
- 1 bjelanjak
- ulje, brašno za kalup
Način pripreme
Sve sastojke, osim pirea i maka, razdijelite na dva jednaka dijela i paralelno pripremajte obje smjese. U svako brašno dodajte sol i promiješajte. U 100 ml tople vode rastopite 15 g svježeg kvasca s pola žličice šećera, poklopite i pustite da se aktivira. Kad se zapjenilo, u svako brašno dodajte aktivirani kvasac.
U jednu smjesu dodajte pire od bundeve, u drugu pire od cikle. Zamijesite kompaktno tijesto, mijesite ga 10-ak minuta, po potrebi dodajte još vode ili brašna. Oblikujte kuglice.
U kalup za torte koji ste prethodno namastili i pobrašnili naizmjenično poslažite kuglice s ciklom i bundevom, pokrijte kalup i pustite da se volumen udvostruči. Premažite razmućenim bjelanjkom i pospite makom. Pecite na 200 °C otprilike 30 minuta.
Za pire, bundevu i ciklu pecite očišćene na 180 °C dok ne omekšaju. Zgnječite u pire i ohladite. Čuvajte porcionirano u zamrzivaču.