Kulinarski dvoboj - burrata vs. mozzarella
Zbog većeg udjela masnoće, bivolje mlijeko pogodno je za izradu raznih mliječnih proizvoda poput maslaca (osobito ghee), sireva, jogurta i vrhnja. Za razliku od njega, za kolače će biti bolje prikladnije kravlje mlijeko koje će im zbog manjeg udjela masnoće dati lakoću. Među najpoznatije proizvode od bivoljeg mlijeka pripadaju burrata i mozzarella. One prave talijanske, izrađene prema tradicionalnoj recepturi, pronađite pod brendom SPAR PREMIUM.
Slične, ali ipak različite
Iako sličnog načina proizvodnje, burrata i mozzarella nisu iste. Porijeklom iz južne Italije, mozzarella se radi od razvučene skute (pasta filata). Proizvoditi se počela u 12. stoljeću, a premda smo navikli na mozzarellu od kravljeg mlijeka, ona prava radi se od bivoljeg mlijeka. Za mozzarellu je karakterističan blag, mliječni okus i elastična tekstura. U odnosu na ostale sireve, ona ne dozrijeva već se jede svježa.
Naziv za burratu dolazi od riječi burro koja znači maslac, a upravo je u tome tajna njezine teksture. Sastoji se od dva sloja koji kriju pravu raskoš okusa. Vanjski sloj izrađuje se od mozzarelle, a legenda kaže da je uzrok tome višak sira koji sirari nisu htjeli baciti. Vrećice mozzarelle tako su napunili mješavinom skute i svježeg sira i rođena je burrata.
Tajna bivoljeg mlijeka
U zemljama Istoka bivolje mlijeko odavno je poznato, a u jelima Azije standardni je sastojak. U odnosu na kravlje mlijeko, bivolje je bogatije različitim nutrijentima i nešto je drugačije teksture. Od nutrijenata sadrži udjele vitamina A i E, a od minerala tu su natrij, željezo, kalcij, magnezij i fosfor. Sadrži i ugljikohidrate i proteine, a unatoč većoj količini masnoća, ima manju količinu kolesterola.
Kombinirajte
Mozzarella je već klasik u salatama, a možda najpoznatija je Caprese. Svakoj pizzi daje posebnu teksturu, a naribana obogaćuje okuse lazanja i drugih tjestenina. Burrata će biti savršen dodatak svježim salatama, ali i tjesteninama. Nju dodajte neposredno prije posluživanja jela, razrežite i dopustite da vas oduševi neobična kombinacija okusa i tekstura.
* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.