Italian mozzarella cheese stuffed with ricotta and persto close up
Copyright (c) 2017 Katrinshine/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Katrinshine/Shutterstock. No use without permission.

Kulinarski dvoboj - burrata vs. mozzarella

Zbog većeg udjela masnoće, bivolje mlijeko pogodno je za izradu raznih mliječnih proizvoda poput maslaca (osobito ghee), sireva, jogurta i vrhnja. Za razliku od njega, za kolače će biti bolje prikladnije kravlje mlijeko koje će im zbog manjeg udjela masnoće dati lakoću. Među najpoznatije proizvode od bivoljeg mlijeka pripadaju burrata i mozzarella. One prave talijanske, izrađene prema tradicionalnoj recepturi, pronađite pod brendom SPAR PREMIUM.

Woman preparing tasty cheese
Copyright (c) 2019 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2019 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Slične, ali ipak različite

Iako sličnog načina proizvodnje, burrata i mozzarella nisu iste. Porijeklom iz južne Italije, mozzarella se radi od razvučene skute (pasta filata). Proizvoditi se počela u 12. stoljeću, a premda smo navikli na mozzarellu od kravljeg mlijeka, ona prava radi se od bivoljeg mlijeka. Za mozzarellu je karakterističan blag, mliječni okus i elastična tekstura. U odnosu na ostale sireve, ona ne dozrijeva već se jede svježa.

Naziv za burratu dolazi od riječi burro koja znači maslac, a upravo je u tome tajna njezine teksture. Sastoji se od dva sloja koji kriju pravu raskoš okusa. Vanjski sloj izrađuje se od mozzarelle, a legenda kaže da je uzrok tome višak sira koji sirari nisu htjeli baciti. Vrećice mozzarelle tako su napunili mješavinom skute i svježeg sira i rođena je burrata. 

Tajna bivoljeg mlijeka

U zemljama Istoka bivolje mlijeko odavno je poznato, a u jelima Azije standardni je sastojak. U odnosu na kravlje mlijeko, bivolje je bogatije različitim nutrijentima i nešto je drugačije teksture. Od nutrijenata sadrži udjele vitamina A i E, a od minerala tu su natrij, željezo, kalcij, magnezij i fosfor. Sadrži i ugljikohidrate i proteine, a unatoč većoj količini masnoća, ima manju količinu kolesterola. 

Water buffalo yogurt fermented in copper bowl. Homemade Yogurt in bowl on wooden table, top view, copy space. Organic plain greek yogurt for healthy breakfast recipes.
Copyright (c) 2021 Mehmet Cetin/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 Mehmet Cetin/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2016 StudioGShock/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 StudioGShock/Shutterstock. No use without permission.

Kombinirajte

Mozzarella je već klasik u salatama, a možda najpoznatija je Caprese. Svakoj pizzi daje posebnu teksturu, a naribana obogaćuje okuse lazanja i drugih tjestenina. Burrata će biti savršen dodatak svježim salatama, ali i tjesteninama. Nju dodajte neposredno prije posluživanja jela, razrežite i dopustite da vas oduševi neobična kombinacija okusa i tekstura.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.