Kava u jelima

Bogata i aromatična zrnca kave eliksir su za kojim posežemo svakog jutra, ali i tijekom dana kad nam nedostaje energije i kad se družimo s prijateljima. Svoju bogatu aromu duguju zadnjoj fazi obrade tijekom prženja. Naime, u tom se procesu odvija karamelizacija šećera zelenih zrna, koja tada dobivaju svoju karakterističnu tamnosmeđu boju. Okus kave razlikuje se od zemlje do zemlje upravo zbog različitog stupnja prženja. U Americi se zrna prže vrlo kratko i slabo, što kavi daje voćno-kiselkasti okus. U Europi, posebno Francuskoj i Italiji, kava je puno jača. Indija je kolijevka snažnih i gorkih okusa kave. U Kolumbiji se proizvodi kava s laganom vinskom notom i snažnom aromom. Najpoznatija u svijetu je mokka, sorta jemenske kave koja ima okus čokolade.

Napitak protiv umora

Osim aromom, kava nas privlači s više od 600 mirisnih tvari te elemenata kao što su natrij, kalij, željezo, fosfor, kalij, vitamini B1, B2 i B3. Najbitniji sastojak zrna kave je, dakako, kofein. On pospješuje cirkulaciju krvi u mozgu te jača psihičke funkcije mozga. Stoga se nakon šalice kave osjećamo živahnije, manje umorno, a ubrzavaju nam se reakcije te popravlja pamćenje. 

Savršena za deserte

I dok kavu primarno koristimo kao razbuđujući napitak, njezina funkcija tu ne prestaje. Pa je tako sve češće koristimo u pripremi jela kojima daje poseban okus i miris. Već nam je dobro poznat sastojak u pripremi finih kolača poput tiramisua ili cheesecakea. Ali jeste li znali da se savršeno sljubljuje s mesnim jelima. Posebno voli mesa poput teletine i svinjetine koje možete marinirati u tekućoj marinadi u koju ste dodali kuhanu kavu, ali i u suhoj s mljevenom kavom ili zrncima instant kave.

Kava i za roštilj

U umjerenim količinama, kava će naglasiti okus jela te će potaknuti proces karamelizacije. Ovo je iznimno bitno kad meso pripremate na roštilju ili grill tavi. Također, kava će pomoći i u izgradnji arome i svakome jelu dati notu prženog, a kad se koristi kao dodatak začinima, djeluje kao prirodni pojačivač okusa. Kava će se izvrsno sljubiti s marinadama, ali i umacima. Posebno s BBQ umakom u koji, savjetujemo, dodajte jače skuhanu kavu ili žlicu zrnaca jake instant kave. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.