Chef puts beans into the tray for freezing. Stocking up for winter storage in plastic containers
Copyright (c) 2016 BravissimoS/Shutterstock. No use without permission.

Kako pravilno zamrznuti povrće: Mali savjeti za očuvanje okusa i svježine

Zamrzavanje je odličan način očuvanja hranjivih vrijednosti i svježine povrća za kasniju uporabu. Olakšava nam kuhanje jer nadohvat ruke uvijek imamo povrće, ali i doprinosi smanjenju bacanja ostataka hrane. Neovisno o razlozima zamrzavanja povrća, važno je znati kako to pravilno činiti, a da bi se sigurno očuvali okus i tekstura povrća. Pravilno zamrznuto povrće odlično je za pripremu juha, variva, jela u woku i tavi i još mnogih kuhanih obroka. Kad u svom zamrzivaču imate povrće, prehrambene vrijednosti su vam dostupne tijekom cijele godine, a svaka priprema jela bit će brza i praktična.

Odabir i priprema povrća za zamrzavanje

Prije nego što krenete zamrznuti povrće, važno je odabrati visokokvalitetne svježe proizvode. Birajte povrće koje je zrelo, bez oštećenja i mrlja te na vrhuncu svog okusa. Odaberite porcije povrća koje je nedavno kupljeno te ga temeljito operite pod hladnom vodom kako biste otklonili nečistoće.

Odrežite listove, peteljke, drvenaste krajeve te ga ogulite. Nešto veće povrće, poput paprike i tikvice, narežite na komade jednake veličine kako biste osigurali njegovo ravnomjerno zamrzavanje i sebi olakšali skladištenje, pogotovo ako imate manji zamrzivač.

brokula se kuha u loncu
Copyright (c) 2023 Maren Winter/Shutterstock. No use without permission.

Blanširanje povrća je ključan korak

Prije zamrzavanja povrće treba blanširati jer taj proces pomaže u očuvanju okusa, teksture i hranjivosti. Iako se neke vrste povrća, na primjer tikvice, mogu zamrznuti sirove, za pojedino povrće, poput rajčica, krumpira, patlidžana i paprika, ne preporučuje se zamrzavanje bez prethodnog blanširanja. Stoga je, za optimalnu iskoristivost, najbolje to učiniti sa svim povrćem koje želite zamrznuti.

 

Kako biste to učinili, stavite lonac vode da prokuha, a u blizini pripremite i posudu s ledenom vodom. Prvo povrće blanširajte tako što ćete ga uroniti u kipuću vodu na 1 - 3 minute, ovisno o vrsti i veličini pripremljenog povrća. Nakon postupka blanširanja, odmah ubacite povrće u ledenu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja. Nakon što se povrće ohladi, dobro ga ocijedite i posušite kuhinjskim ručnikom.

Pakiranje, označavanje i odmrzavanje povrća

Nakon što ste ga blanširali i dobro osušili, vrijeme je za pakiranje povrća i zamrzavanje. Rasporedite povrće u posude za zamrzavanje ili vrećice te iz njih uklonite što više zraka kako biste spriječili oštećenje zamrzavanjem. Ostavite samo malo prostora na vrhu posude ili vrećice kako bi se omogućilo širenje namirnice tijekom procesa zamrzavanja. Zatvorite pakiranje i označite na njemu naziv namirnice i datum zamrzavanja. Dopustite povrću da se potpuno zamrzne, što obično traje nekoliko sati ili preko noći. 

 

Potpuno zamrznuto povrće možete čuvati u zamrzivaču obično od 6 do 12 mjeseci, a kad ga poželite koristiti, odmrzavajte ga u hladnjaku, mikrovalnoj pećnici ili na pari i to direktno iz zamrznutog stanja.


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

smrznuto povrce na dasci za rezanje