Capsicum annuum Jalapeno chilli hot peppers crop, group of green and red fruits on wooden brown table on white plate
Copyright (c) 2024 Iva Vagnerova/Shutterstock. No use without permission.

Jalapeño – pazi, vruće!

Jalapeño papričice, podrijetlom iz Meksika, nude izrazitu ravnotežu umjerene topline i okusa, što ih čini svestranim sastojkom u svježim i kuhanim jelima. Na Scovilleovoj ljestvici, koja mjeri ljutinu papričica, ljutina jalapeña kreće se između 2500 i 8000 jedinica, pružajući blagu do srednju jakost koja odgovara većini nepca.

Pickled sliced jalapeno. Green jalapeno peppers in bowl on green table.
Copyright (c) 2021 Jiri Hera/Shutterstock. No use without permission.

Od crvenih do zelenih

Poznate po svojoj hrskavoj teksturi i varijacijama u boji, od crvenih do zelenih, koriste se sirove u šalšama i salatama, pečene kako bi se pojačale njihove okusne note dima ili ukiseljene za pikantniju notu. Osim bogatog okusa, jalapeño je bogat vitaminima A i C, a prepun je kapsaicina, spoja odgovornog za njegovu ljutinu. 

Od kiseljenja do deserta

Sirove jalapeño papričice možete staviti u salate kako biste postigli dodatnu ljutinu, ali i hrskavost. Također, sjajno se okusno spajaju s rajčicom, lukom i korijandrom. Kiseljenje jalapeña ublažava njihovu ljutinu, a dodaje mu pikantnost, pa se često koristi u sendvičima, burgerima i tacosima. Pečen na roštilju, odnosno grilan, dobit će dimljenu notu i biti super pratitelj mesu. U formi predjela jalapeño često dolazi punjen sa sirom potom pržen ili pečen. A našao je svoje mjesto i u desertima jer njegova ljutina odlično komplementira slatkoću voća, a i čokolade. 



* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Fresh homemade colorful vegan fusilli pasta salad with beans, corn, tomato and jalapeno close-up in a plate on the table. Horizontal top view from above