Jalapeño – pazi, vruće!
Jalapeño papričice, podrijetlom iz Meksika, nude izrazitu ravnotežu umjerene topline i okusa, što ih čini svestranim sastojkom u svježim i kuhanim jelima. Na Scovilleovoj ljestvici, koja mjeri ljutinu papričica, ljutina jalapeña kreće se između 2500 i 8000 jedinica, pružajući blagu do srednju jakost koja odgovara većini nepca.
Od crvenih do zelenih
Poznate po svojoj hrskavoj teksturi i varijacijama u boji, od crvenih do zelenih, koriste se sirove u šalšama i salatama, pečene kako bi se pojačale njihove okusne note dima ili ukiseljene za pikantniju notu. Osim bogatog okusa, jalapeño je bogat vitaminima A i C, a prepun je kapsaicina, spoja odgovornog za njegovu ljutinu.
Od kiseljenja do deserta
Sirove jalapeño papričice možete staviti u salate kako biste postigli dodatnu ljutinu, ali i hrskavost. Također, sjajno se okusno spajaju s rajčicom, lukom i korijandrom. Kiseljenje jalapeña ublažava njihovu ljutinu, a dodaje mu pikantnost, pa se često koristi u sendvičima, burgerima i tacosima. Pečen na roštilju, odnosno grilan, dobit će dimljenu notu i biti super pratitelj mesu. U formi predjela jalapeño često dolazi punjen sa sirom potom pržen ili pečen. A našao je svoje mjesto i u desertima jer njegova ljutina odlično komplementira slatkoću voća, a i čokolade.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.