Fermentirana i ukiseljena hrana: zašto je nova velika stvar?
Posljednjih godina globalna prehrambena scena bilježi porast zanimanja za tradicionalne metode očuvanja i poboljšanja okusa hrane, osobito fermentacijom i kiseljenjem. Ono što se nekada smatralo staromodnim, pretvarajući skromne kuhinjske namirnice u kulinarske zvijezde, vratilo se u velikom stilu. Evo nekoliko razloga zašto fermentirana i ukiseljena hrana postaje sljedeća velika stvar…
Malo otpada, puno okusa
Uz rastuću globalnu zabrinutost zbog bacanja korisne hrane i štetnog utjecaja industrijalizirane proizvodnje hrane na okoliš, ove metode nude rješenje produljenjem roka trajanja pokvarljivih proizvoda. Kiseljenjem viška povrća ili sezonskog voća smanjuje se otpad, ali i omogućuje da namirnice zadrže okus mjesecima, nudeći nam održiviji način uživanja u svježim namirnicama tijekom cijele godine.
Važno je za tijelo!
Jedan od važnijih razloga sve veće popularnosti fermentirane hrane je njen pozitivan učinak na zdravlje, tj. dobrobit crijeva. Fermentirana hrana poput kimchija, kiselog kupusa, misa i kombuche bogata je hranjivim tvarima i probioticima. Kako su ljudi postali svjesniji veze između onoga što jedu i stanja kako se osjećaju, fermentirana hrana dobila je priznanje za svoju ulogu u zdravlju crijeva.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.