4 hit dodatka jelima

Popis dodataka jelima pozamašan je, a izbor favorita ovisit će o osobnim preferencijama. Majoneza, ketchup, senf, ajvar, kiseli krastavci ili drugo povrće dobro su nam poznati dodaci koje gotovo svakodnevno konzumiramo. Iako su klasici ti na koje se često oslanjamo, posebnost okusa koji donose nešto manje poznati dodaci ponekad je nemjerljiva. U nastavku izdvajamo hit dodatake jelima koje ste već iskušali, ali i one koji čekaju da ih otkrijete.

umak od ljutih cili papricica
Copyright (c) 2019 UAphoto/Shutterstock. No use without permission.

Čili umak

Pod ovim nazivom krije se čitav spektar okusa i tekstura. Od izrazito crvenih i rijetkih ljutih umaka, do onih gušćih koje karakterizira slatkast i pomalo kiselkast okus. No izbor ovog dodatka jelima neće samo ovisiti o preferencijama ljutine. Ovisit će i o osnovnoj namirnici uz koju se poslužuje pa će tako ljute opcije bolje ići uz mesna jela. One slatke i kisele bolje će pratiti morske plodove poput kozica i škampa u azijskoj kuhinji, kao i pohana jela.

Prženi luk

Naizgled jednostavan dodatak svoju primjenu nalazi uz brojna jela. Ipak, ove će hrskave pahuljice biti savršen dodatak u hot dogu, hamburgerima, ali i u salatama kojima će dati dodatnu teksturu. Posuti ga možete i preko složenaca od povrća ili pak dodati umjesto krutona u gustu juhu. No ljubitelji slanih grickalica slažu se kako posebno prija i samostalno umjesto čipsa za večer uz film.

Przene hrskave pahuljice luka s drvenom zlicom
Copyright (c) 2018 Alp Aksoy/Shutterstock. No use without permission.
Domaci kiseli kupus s kuminom u staklenoj posudi
Copyright (c) 2016 iuliia_n/Shutterstock. No use without permission.

Kiseli kupus

Svi ga znamo kao jedan od osnovnih sastojaka sarmi, istarske jote ili pak Sekeli gulaša. Međutim, kiseli kupus može se jesti i kao dodatak mesnim jelima koja traže ublažavanje kiselinom. Pa će tako odlično pratiti kuhane i pečene kobasice i crvena te masnija mesa poput svinjetine. Dodati ga možete i u hot dog kao što se radi na ulicama New Yorka.

Kimchi

Ovaj korejski dodatak jelima dobiva na sve većoj popularnosti i u našim kuhinjama. U osnovi se radi o fermentiranom slanom povrću koje zaista može biti svakakvo i samim time pratiti raznovrsna jela. Kako je kimchi istočnjačkog porijekla, odličan je dodatak riži i svinjetini. Dodati ga možete i palenti i doživjeti posve nove okuse ove klasične namirnice. Osim toga, bit će i odlična zamjena za kisele krastavce u burgerima i sendvičima sa suhim narescima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

Kimchi kupus u staklenoj posudi