porcije crem bruleea s borovnicama i kupinama

Crème brûlée – slatka i tako jednostavna krema

Crème brûlée klasični je francuski desert čiji naziv u prijevodu znači „zagorena krema“, a zapravo je poznata slatka poslastica koja je osvojila srca i nepca istinskih ljubitelja slastica diljem svijeta. Ovaj izuzetan desert kombinacija je bogate i baršunaste baze koju čini ukusna krema od vanilije sa savršeno karameliziranom šećernom koricom na vrhu, stvarajući pritom raskošnu simfoniju tekstura i okusa koji oduševljavaju osjetila. 

crem brulee u zdjelici

Vrijedna divljenja

Ovaj izgledom privlačan i elegantan, a okusom vrlo sladak desert nije samo užitak za okusne pupoljke nego i praznik za naše oči. Poslužen u pojedinačnim malim posudicama, takozvanim ramekinima, elegantni izgled ovog deserta pojačan je poput zlata svjetlucavom karameliziranom koricom koju, kad ugledate, jedva ćete čekati da je kušate. No, možda najvažnija stvar vrijedna divljenja, kad je riječ o crème brûlée desertu, jest jednostavnost njezinih sastojaka i pripreme. Osim žumanjaka, za pripremu ove desertne kreme trebat će vam još samo slatko vrhnje, mlijeko, malo brašna, šećer i vanilija. Dekoracije, pak, mogu biti razne, od čokoladnih posipa i raznih preljeva sve do šumskog i bobičastog voća, na vama je da odaberete koje okusne kombinacije vas najbolje „pokreću“.

Pazite na omjere!

Jednostavnost pripreme ovog deserta kompliciraju jedino omjeri. Naime, za pripremu crème brûlée treba koristiti punomasno vrhnje koje sadrži 33 % masnoće, kao i punomasno mlijeko s masnoćom od 3,5 do 3,8 %. Može se raditi i s manje masnim mlijekom, ali to će utjecati na teksturu i punoću kreme. Također, žumanjaka treba biti točno 100 grama ako slijedite onaj klasični recept za pet posudica ili ramekina, pa ih prije mućenja svakako treba izvagati.

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

unutrasnjost crem bruleea