Umjetnicki drveni pribor na bijeloj podlozi, daska za rezanje raznih oblika i mala keramicka  alica.
© Copyright (c) 2020 Prophoto.vn/Shutterstock. No use without permission.

Kako pravilno čistiti drvene daske

U svakoj kuhinji postoji onaj jedan predmet koji sve preživi - od rezanja svježeg kruha do sjeckanja povrća i pripreme nedjeljnog ručka. Drvena daska za rezanje vjerni je suputnik svakog kuhinjskog majstora, ali često joj ne posvećujemo dovoljno pažnje. Iskreno, koliko vas je više nego jednom ubacilo kuhinjsku dasku u perilicu posuđa i nadalo se najboljem? Ili još gore – ostavili ste je mokru na kuhinjskom pultu pa ste sutradan zatekli iskrivljenu ploču koja više ne stoji ravno?

 

Ako želite da vaša drvena daska za rezanje bude dugovječna i sigurna za korištenje, ključno je pravilno je čistiti, održavati i zaštititi od vlage, bakterija i pucanja. Evo kako to učiniti na pravi način…

Mu karac pere drvenu dasku za rezanje u kuhinji, izbliza.
© Copyright (c) 2023 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Čišćenje bez kompromisa

Zaboravite na pranje drvene daske u perilici posuđa – vruća voda i deterdženti mogu je isušiti, uzrokovati pucanje i uvijanje. Umjesto toga, odmah nakon korištenja isperite dasku toplom vodom i blagim sapunom, a potom je dobro osušite krpom. 

Za dublje čišćenje i uklanjanje mirisa koristite jednostavnu pastu od sode bikarbone, soli i limunovog soka. Utrljajte ovu mješavinu po površini daske, ostavite nekoliko minuta da djeluje, a zatim isperite vodom. Ocat je također odličan dezinficijens – samo lagano prebrišite dasku i ostavite je da se osuši na zraku.

 enske ruke ciste drvenu dasku za rezanje   u jednoj limun, u drugoj zlatna  lica s sodom bikarbonom.
© Copyright (c) 2023 Hanna_Drybushevska/Shutterstock. No use without permission.
 enske ruke nanose domaci vosak za tretiranje drva kako bi obnovile prirodnu dasku za rezanje.
© Copyright (c) 2023 FotoHelin/Shutterstock. No use without permission.

Sušenje je važno

Vlažna drvena daska idealno je mjesto za razvoj bakterija i plijesni. Nikada je nemojte ostavljati da se suši položena na pult – najbolje ju je nasloniti na rub ili postaviti uspravno kako bi zrak mogao kružiti sa svih strana. 

 

Održavanje i zaštita

Kako bi drvo ostalo u najboljem stanju, jednom mjesečno premažite dasku mineralnim uljem ili voskom za drvo. To će spriječiti isušivanje drva i produljiti mu vijek trajanja. Nikada ne koristite biljna ulja, poput maslinova, jer s vremenom mogu užegnuti i ostaviti neugodan miris. 

 

Kad je vrijeme za novu?

Ako je daska vidljivo ispucala, teško se čisti ili ima duboke utore od rezanja pa se u njima zadržava vlaga, vrijeme je za zamjenu. Pravilnim održavanjem vaša će drvena daska za rezanje trajati godinama i biti savršena podloga za rezanje namirnica. Malo pažnje danas znači dugotrajniju i sigurniju upotrebu u budućnosti.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.