
Kako pravilno čistiti drvene daske
U svakoj kuhinji postoji onaj jedan predmet koji sve preživi - od rezanja svježeg kruha do sjeckanja povrća i pripreme nedjeljnog ručka. Drvena daska za rezanje vjerni je suputnik svakog kuhinjskog majstora, ali često joj ne posvećujemo dovoljno pažnje. Iskreno, koliko vas je više nego jednom ubacilo kuhinjsku dasku u perilicu posuđa i nadalo se najboljem? Ili još gore – ostavili ste je mokru na kuhinjskom pultu pa ste sutradan zatekli iskrivljenu ploču koja više ne stoji ravno?
Ako želite da vaša drvena daska za rezanje bude dugovječna i sigurna za korištenje, ključno je pravilno je čistiti, održavati i zaštititi od vlage, bakterija i pucanja. Evo kako to učiniti na pravi način…

Čišćenje bez kompromisa
Zaboravite na pranje drvene daske u perilici posuđa – vruća voda i deterdženti mogu je isušiti, uzrokovati pucanje i uvijanje. Umjesto toga, odmah nakon korištenja isperite dasku toplom vodom i blagim sapunom, a potom je dobro osušite krpom.
Za dublje čišćenje i uklanjanje mirisa koristite jednostavnu pastu od sode bikarbone, soli i limunovog soka. Utrljajte ovu mješavinu po površini daske, ostavite nekoliko minuta da djeluje, a zatim isperite vodom. Ocat je također odličan dezinficijens – samo lagano prebrišite dasku i ostavite je da se osuši na zraku.


Sušenje je važno
Vlažna drvena daska idealno je mjesto za razvoj bakterija i plijesni. Nikada je nemojte ostavljati da se suši položena na pult – najbolje ju je nasloniti na rub ili postaviti uspravno kako bi zrak mogao kružiti sa svih strana.
Održavanje i zaštita
Kako bi drvo ostalo u najboljem stanju, jednom mjesečno premažite dasku mineralnim uljem ili voskom za drvo. To će spriječiti isušivanje drva i produljiti mu vijek trajanja. Nikada ne koristite biljna ulja, poput maslinova, jer s vremenom mogu užegnuti i ostaviti neugodan miris.
Kad je vrijeme za novu?
Ako je daska vidljivo ispucala, teško se čisti ili ima duboke utore od rezanja pa se u njima zadržava vlaga, vrijeme je za zamjenu. Pravilnim održavanjem vaša će drvena daska za rezanje trajati godinama i biti savršena podloga za rezanje namirnica. Malo pažnje danas znači dugotrajniju i sigurniju upotrebu u budućnosti.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.