Soda bikarbona - univerzalan kuhinjski saveznik

Svima dobro znana, soda bikarbona oduvijek je jedan od najboljih prijatelja svake kuhinje i doma. Njezina primjena zaista je široka. Koristiti ju možete za dizana tijesta, ali i kao saveznika za čisti dom bez neugodnih mirisa. Jer ovaj neotrovan prah jedno je od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje koji osim što je učinkovit, je i jeftin.

Primjena u kuhanju

Soda bikarbona najčešće se koristi kao sastojak u pripremi slastica. Dobra je zamjena za prašak za pecivo jer će jedna čajna žličica sode bikarbone biti jednaka
kao dvije praška za pecivo. Prstohvat sode bikarbone možete dodati i u čokoladnu glazuru. Tako ćete dobiti tamniju i mekšu glazuru koja neće pucati. No i u slanim jelima soda je pronašla svoje mjesto. Pa će se tako grah koji ste namakali u vodi u koju ste dodali malo sode brže skuhati. Osim toga, soda će ublažiti i sve one namirnice koje napuhuju, samo ju dodajte u vodu u kojoj ih kuhate. Ako sodu bikarbonu dodate pri kuhanju povrća, osigurat ćete zadržavanje prirodne boje. A popečci u koje ste dodali sodu bit će mekši i rahliji.

Soda bikarbona kao sredstvo za čišćenje

Pomoću ovog praha efikasno ćete očistiti gotovo svaki kutak doma. Na dno zagorenih tava i lonaca uspite sodu i prelijte vrućim octom i pustite da odstoji barem pola sata. Nakon toga posude operite kao i inače. A ako vam se zapali ulje ili mast, samo po plamenu pospite sodu bikarbonu koja će ga odmah ugasiti. Za čisti sudoper sodi pridružite limunov sok i operite ga. A želite li ga odčepiti, prvo pospite sodom pa zalijte vrućim octom, pustite vruću vodu i isperite. Malo sode stavite na
vlažnu krpu kad čistite kuhinjske ormariće pa isperite. Sodom i vodom možete oprati i kuhinjske pločice i isprati plastične posude. Soda će izbijeliti rublje pa dodajte dvije, tri žlice sode u deterdžent. Omekšat će i vodu i poboljšati djelotvornost sredstava za čišćenje. Pa tako pri pranju rublja probajte zamijeniti polovicu doze deterdženta sa sodom ili ju stavite direktno na mrlje. Osim toga, soda bikarbona uništava i neugodne mirise. Zato otvorenu posudicu sode bikarbone možete staviti u hladnjak ili u prostoriju u koju se uvukao neugodan miris. A usuti ju možete i na dno perilice posuđa i kante za smeće kako bi neutralizirala mirise.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.