Cherry plum ili crvenolisna šljiva – što je to?
Viđamo ih kao ukrasna stabla diljem gradskih središta, a posebno su atraktivne u proljeće kada se ružičasti cvjetovi pojave i zamirišu cijele ulice. U ljeto su i pomalo dosadne jer opadajući plodovi prljaju nam obuću, a riječ je o crvenolisnim šljivama ili na engleskom - cherry plum (trešnja - šljiva).
Trešnja i šljiva
Plodovi ove biljke veći su od trešnje, a malo manji od šljive. Sadimo je jer njena krošnja izgleda vrlo atraktivno, ali i radi veoma ukusnih plodova koji se okusom nalaze na razmeđi između trešnje i šljive. Vrlo slatke i s vrlo malo kiselosti, crvenolisne šljive ukusna su poslastica koju često možete naći u trgovinama tijekom ljetnih mjeseci, ali i na ulicama. No, za grickanje ili kuhanje ipak preporučujemo odabrati one iz trgovine, najviše radi sigurnosti.
Super za grickanje
Plodovi crvenolisne šljive često se koriste u nacionalnoj kuhinji Gruzije za pripremu raznih gulaša, variva i umaka. Ipak preporučujemo da ih kušate dozrele i svježe - u njihovoj prirodnoj formi. Mekane kore i unutrašnjosti, kada su zrele, vrlo su slatke, a pomalo su kisele ako ih uberete nedozrele. Odličan su osvježavajući dodatak za grickanje na plaži, ali i kao sastojak nekih voćnih salata.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.