brazilski ora cici u bijeloj zdjelici

Brazilski oraščići – savršena grickalica

Brazilski orah dolazi iz daleke Južne Amerike gdje raste u prašumama Amazone i jedno je od najdugovječnijih stabala u tom podneblju. Plod tog drveta veličinom i oblikom nalikuje kokosu, a u njegovoj se unutrašnjosti nalaze ukusne sjemenke koje mi zovemo brazilski oraščići. Čest su sastojak mikseva orašastih plodova za povećanje energije ili poboljšanje probave jer, kao i svi pripadnici obitelji orašastih plodova, sadrže veće količine vlakana, proteina i masnoća. Kao što vrijedi i za ostale orašaste plodove, zbog obilja vlakana, i s unosom brazilskih oraščića treba pripaziti. Sadrže, također, visoke razine selena pa u dnevnom grickanju obavezno treba pripaziti da ne pretjeramo s unosom.

brazilski ora cic u zdjelici

Kremast okus

Okus mu je blag i kremast, sa suptilnom orašastom aromom koju uspoređuju s nježnim aromama sirovog oraha kokosa i makadamije. Kao i od ostalih orašastih plodova, od brazilskih oraščića može se raditi i ulje koje odlično paše uz salate, a može poslužiti i kao zamjena za maslinovo ulje.

Slatke ili slane kombinacije

Brazilski oraščić odličan je za grickanje, ali i kuhanje. Osim što se može koristiti u raznim verzijama granole, sa smoothiejima ili jogurtima, zbog blagog okusa brazilski oraščić paše i uz razno povrće poput prokulica i krumpira, ali i uz tjesteninu kao dodatak jelu poput parmezana. Pinjole u pestu vrlo je lako zamijeniti brazilskim oraščićima. S obzirom na njihovu veličinu, brazilski oraščići lako se sjeckaju, pa su i odlični za posipanje salata, ali i za korištenje u raznim tijestima za kolače i torte. Pospite svoj jutarnji muesli brazilskim oraščićima za nalet energije koji će vas držati cijelog dana ili ih grickajte kao kvalitetan i nutritivno vrijedan međuobrok


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

brazilski ora cici na pladnju sa bosiljkom