
Istražujemo… blue zone dijetu
Termin „plava zona“ (eng.: blue zone) označava regije diljem svijeta u kojima ljudi žive znatno duže i kvalitetnije od ostalih, a češće dožive i stotu godinu. Ta područja su Okinawa u Japanu, Sardinija u Italiji, Nicoya u Kostarici, Ikaria u Grčkoj i Loma Linda u SAD-u. Blue zone dijeta ili dijeta plave zone fokusirana je na sve one značajke prehrane i kvalitete života koje su zaslužne za to da ljudi žive duže i bolje u tim specifičnim područjima svijeta.

Namirnice biljnog podrijetla i manje mesa
Manja zastupljenost mesa u prehrani, a više povrća, voća i općenito namirnica biljnog podrijetla ključ je ove dijete. Meso se konzumira samo u rijetkim prigodama, a i onda je važno da to bude riba ili meso poput teletine, janjetine, puretine i piletine.
Orašasti plodovi, grahorice, mahunarke…
Kao izvor biljnih proteina grahorice, mahunarke i orašasti plodovi glavni su prilog. Ujedno su i ključ za zdravu probavu zato što su bogate vlaknima, koja povoljno djeluju na zdravlje crijeva, a znamo da su crijeva „drugi mozak“ našeg tijela. Također, izvrsne su za regulaciju šećera u krvi, pa tako i za održavanje dobrobiti kardiovaskularnog i hormonskog sustava. Ono što ih izdvaja od drugih namirnica jest i to što sadrže visok postotak dobrih masti, kao npr. kikiriki, badem, lješnjak i orah, pa njihovom konzumacijom unosimo one dobre, a izbjegavamo prerađene masnoće.


Izbjegavanje prerađene hrane, šećera i masnoća
Ključna razlika blue zone dijete od uobičajene prehrane jest što uključuje konzumaciju namirnica u njihovom najizvornijem obliku, a izbjegava jedenje slatkiša i unos rafiniranih šećera, kao i nezdravih masnoća, poput hrane koja je pržena na ulju.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.