Bijela čokolada – sve što trebate znati
Bijela čokolada, slatka sestrica mliječne čokolade, razlikuje se od svojih tamnijih srodnica, naravno, po boji, ali i po jedinstvenom sastavu i slatkom, kremastom okusu. Prepoznatljiva po svojoj specifičnoj glatkoći, bijela čokolada može se pohvaliti i baršunastom teksturom pa se bez napora topi na nepcu stvarajući divno (i vrlo slatko) osjetilno iskustvo.
Više mlijeka, manje kakaovca
Svjetlija i slađa rođakinja obične čokolade, bijela čokolada nije ništa drugo nego čokolada s većim udjelom mlijeka i manjim udjelom krutog kakaovca, a pravi se od kakao maslaca, šećera i mliječne tvari. Ključni sastojak bijele čokolade je kakao maslac, blijedožuta biljna mast dobivena iz zrna kakaovca. Njezina povijest puno je kraća od povijesti obične čokolade. Samo je stotinu godina duga, ali nije ništa manje ukusna.
Više šećera i masnoća, drugačiji okus
Bijela čokolada je vrsta čokolade koja sadrži najveći postotak čvrste tvari mlijeka, obično oko 30 posto, a katkada i više, dok mliječna čokolada ima samo oko 25 posto čvrste tvari. Dakle i okus joj je nešto drugačiji od mliječne čokolade i to, pretpostavljate, mliječni, ali i nešto slađi pa i masniji zbog masnoća u mlijeku. Bijela čokolada sadrži više masti i šećera, a manje bjelančevina i minerala od ostalih vrsta čokolade (osobito u usporedbi s tamnom čokoladom). Naposljetku, bijela čokolada ne sadrži prah kakaovca, nego samo njegov maslac.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.