Bez bacanja – kako iskoristiti stari kruh

Priznajmo, svi mi kad-tad imamo ostatke kruha koje najčešće bacimo. No uz malo mašte ovu grešku možemo lako ispraviti i iskoristiti stari kruh u sasvim novim kombinacijama. Jer još su nas naše mame i bake učile da se hrana ne baca, iako je to ponekad zaista nužno. Međutim, u slučaju starog kruha priča će biti sasvim obrnuta. Stari kruh koji je izgubio svoju svježinu savršen je dodatak za brojna druga jela. Naravno, ako vam je za pripremu jela potreban stari kruh koji nemate, svježi kruh možete s ciljem osušiti. Dan ranije narežite ga na kriške i ostavite da se suši na zraku, a potom se bacite na pripremu.

Priprema krušnih mrvica

Paniranje je bez krušnih mrvica nezamislivo, a zašto biste ih kupovali kad ih lako možete napraviti i sami. Stari kruh koji se već osušio jednostavno sameljite. A kad vam ponestane mrvica poslužit će i svježi kruh koji ćete nakidati na manje komade i posušiti u pećnici. Poigrati se možete sa svim vrstama kruha koji će paniranim jelima donijeti novu dimenziju okusa.

Hrskavi dodaci

Od starog kruha lako možete napraviti i krutone za hrskavu salatu. Iskoristite stari baguette koji ćete izrezati na kockice, pokapati maslinovim uljem ili maslacem, posuti sušenim začinskim biljem i zapeći. U ovom slučaju kombinirati možete različite začine, ovisno o salati koju pripremate. Kriške starog baguettea možete zapeći i iskoristiti kao odličan dodatak kremastim juhama koje uvijek pašu.

razeni krutoni u zdjelicama
Copyright (c) 2018 Alp Aksoy/Shutterstock. No use without permission.

Ukusan sastojak jela

Stari kruh možete iskoristiti i za pripremu bogatog bavarskog doručka s jajima, gljivama i mladim lukom. Brzo gotov, ovaj će obrok donijeti dvostruku korist. Dobit ćete potrebnu dozu energije za cijeli dan, a stari kruh ćete iskoristiti u finom jelu. Za kraj, ne smijemo zaboraviti i uvijek voljene okruglice od kruha. Bilo kao samostalno jelo ili dodatak gulašima i varivima, okruglice od kruha savršen su obrok. Iako je klasičan okus okruglica od kruha svima draga opcija, isprobajte i drugačije okuse ovih finih zalogaja. Kombinacija okruglica od kruha, špinata i tostiranih lješnjaka bit će odlična orašasto-slana mješavina okusa.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.