razni umaci na pladnju

Umaci na francuski način

Francuska gastronomija iznjedrila je brojna jela koja su postala kulinarski spomenici ljudskoj mašti pri kombiniranju sastojaka. Takvi su i francuski umaci koji se u gastronomiji spominju kao matični umaci (fr.: sauces mères). 

Bešamel

Bešamel je, uz majonezu, svakako najpoznatiji umak francuske kuhinje. Osnova mu je lagana zaprška na maslacu i mlijeku u koji ide papar. Bešamel se tradicionalno stavlja na lazanje i cannellone, ali i na grčku musaku. Iako je bešamel bazični umak, koji nepravedno znaju nazvati i dosadnim, dodavanjem svježeg papra i trunke estragona dobiva se fantastični umak koji nikako nije dosadan. 

Espagnole

Espagnole je bazični smeđi umak koji se zbog intenzivnog okusa češće koristi kao sastojak za pripremu drugih jela nego što se poslužuje samostalno. Priprema se s vrlo tamnom zaprškom u koju se dodaje temeljac napravljen od kostiju, mesa i začina. Potom se lagano kuha, uz obiranje masnoće, a kada umak reducira, dodaje mu se vode i tada je spreman za posluživanje. Govedina i teletina su vrste mesa s kojima se odlično spaja ovaj umak, a u kombinaciju se dodaju tjestenina, njoki ili riža. 

meso sa smedim umakom
umak od rajcice

Umak od rajčice

Riječ je o jednostavnom umaku poznatom širom kugle zemaljske. Radi se tako što se prethodno oguljene rajčice prokuhavaju u maslinovu ulju dok ne izgube sirovi okus, pa se potom dodaju razni začini poput soli, bosiljka, češnjaka, papra i što god kuharu „padne na pamet“. Ovaj se umak tradicionalno uparuje s tjesteninom. 

Velouté

Riječ je o svjetlijoj verziji espagnole umaka, a doslovce znači – baršunast. Umak se radi od laganijeg temeljca od piletine, teletine ili ribe, a baza mu je laganija (svjetlija) zaprška. Često se kombinira s piletinom i morskim plodovima, ali i kao početna točka za neke druge umake.

zuti francuski umak
domaca majoneza u zdjelici

Majoneza

Emulzija žumanjka i ulja s limunovim sokom, octom i raznim začinima toliko je jednostavan, a ukusan umak da se proširio diljem svijeta. Gotovo da ne postoji hamburger s kojim ne ide majoneza, upravo zbog toga što je lakši umak, odlično se uparuje s težim jelima. Radi se tako da se u žumanjak dodaje ulje te vrlo brzo miješa kako bi se ulje ravnomjerno rasporedilo, a potom se u emulziju dodaju sok limuna i ocat, pa ostali začini po osobnom ukusu. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.