Traditional seasoning of Japanese MISO
Copyright (c) 2018 jazz3311/Shutterstock. No use without permission.

Miso pasta – čudo japanske kuhinje

Miso pasta već stoljećima hrani žitelje Japana, a posljednjih desetljeća uvukla se i u kuhinje diljem svijeta. Spravlja se od samo tri sastojka – soje ili drugih žitarica, soli i gljive koji, vrste koja raste na riži i ostalim žitaricama. Miso pasta mora odležati nekoliko mjeseci, čak i godina, kako bi se pokazala u svoj svojoj raskoši. 

Miso paste on wood background
Copyright (c) 2018 successo images/Shutterstock. No use without permission.

Od raznih žitarica

Miso pasta svoj životni put započinje s gljivom čiji enzimi razbijaju proteine u zrncu žitarice i stvaraju aminokiseline. Ono što razlikuje vrste miso paste je žitarica koja se u pripravi koristi. Danas u trgovinama možemo naći bijelu i crvenu miso pastu. Kome miso radi se s rižom i najpopularnija je vrsta te paste, a nakon nje slijede Mugi miso s ječmom i Mame miso, odnosno Shiro miso koji se radi od soje. Važnost miso paste u prehrani žitelja japanskog otoka ogleda se u činjenici da postoji više od 1300 različitih vrsta miso paste. 

Ide u sve!

Ljepota miso paste leži u njenom umami okusu, ali i činjenici da je fermentirana pa se može dugo koristiti. Kuhanje s miso pastom vrlo je jednostavno, u jelo se dodaje jedna, dvije ili više žličica miso paste, što ovisi o jačini okusa koju želite postići. Tako će jelo poprimiti bogat umami okus, vrlo slan i sa zemljastim notama. Zašto je miso pasta nezamjenjiva u kuhinji? Zbog njenog ukusnog profila, zato što možete biti kreativni smišljajući kombinacije okusa! Na primjer, ne možete pogriješiti ako uparite miso pastu i đumbir uz ribu, a ako ste ljubitelj slatkog, malena kuglica misa poslužit će kao savršen slani dodatak za podizanje okusa deserta od čokolade ili karamela.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Miso soup with tofu and seaweed in brown Japanese bowl