eritrit u drvenoj zdjelici

Zamijenite bijeli šećer eritritom

Sladilo koje izgleda kao šećer i koje je slatko poput šećera? Riječ je o eritritu, sve popularnijem alternativnom sladilu. Ako ste odlučili unijeti poneki novitet u vašu prehranu ili pak izbaciti šećer, eritrit je odlično rješenje. Otkrit ćemo vam zašto! 

eritrit u zlici

Karakteristike

Po izgledu i okusu eritrit je sličan bijelom šećeru, ali je razlika što nema kalorijske vrijednosti – ima 0 kalorija. To je oblik šećernog alkohola, a ubrajamo ga među ugljikohidrate. Tijelo ga ne može razgraditi pa ga izlučujemo mokraćom. Dobiva se fermentacijom glukoze iz kukuruznog ili pšeničnog škroba. U manjim količinama možemo ga pronaći u grožđu, gljivama, lubenicama, kruškama i nekoj fermentiranoj hrani poput sira, vina i umaka od soje.

 

Prednosti

Eritrit je je potpuno prirodan, nema kalorija, glikemijski indeks mu je nizak. Ima do 75 % slatkoće običnog bijelog šećera pa ga je potrebno dodati više kako biste dobili jednaku razinu slatkoće. Eritrit se dobro ponaša na visokim temperaturama pa je pogodan za kuhanje i pečenje. Podnosi temperaturu do 160 °C i pri tome ne gubi slatkoću pa je odličan za kuhanje i pripreme manje kaloričnih slastica. No manje je dobar za pečenje kruha s kvascem i ne može se karamelizirati. Eritritom možete zasladiti kavu, čaj, slastice i bezbrižno uživati u nekaloričnim delicijama!

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

cokoladni kolac s eritritom