osobe nazdravljaju sa casama sangrije
Copyright (c) 2019 Cabeca de Marmore/Shutterstock. No use without permission.

Začinite svoje večeri – sangrijom!

Popularno alkoholno piće podrijetlom iz Španjolske i Portugala objedinjuje najbolje što te dvije europske države nude – dobro crno vino te obilje citrusnog voća. Riječ je o punču, vrsti alkoholnog pića koje nastaje miješanjem alkoholnih pića s voćem. I doista, sangrija je mješavina najboljeg od dvaju svjetova – kvalitetnog crnog vina i aromatičnih nota sezonskog voća poput nektarine, breskve, naranče, limete...

vrc domace sangrije s narancama
Copyright (c) 2017 Oksana Mizina/Shutterstock. No use without permission.

Voćna rapsodija!

Tradicionalno se sangrija može miješati s lokalnim voćem poput bobičastog voća, jabuka, krušaka, čak i globalnog voća poput ananasa i limete te zasladiti šećerom i sokom od naranče. Tradicionalno se koristi španjolsko crveno vino Rioja, ali možete pustiti mašti na volju i odabrati neku drugu sortu koja više naginje slađem nego kiselijem. Neki recepti za sangriju, osim vina i voća, sadrže i dodatne sastojke poput brendija, gazirane vode i aromatiziranog likera. Također, često se dodaje i smeđi šećer koji pojačava okus vina pa, ovisno o vašim preferencijama, kušajte svoju sangriju tijekom pravljenja i prilagodite sastojke svom ukusu. 

Savršeno ohlađeno

Za sangriju preporučujemo voćke koje su trenutačno u sezoni, dakle tijekom zimskih mjeseci dajte si oduška s citrusima, a za ljetnih mjeseci častite se jagodama, borovnicama, marelicama i ostalima. Ključno za sangriju jest da voće bude narezano na kriške, odnosno da je usitnjeno. Nakon što odabrano voće usitnite, prelijte ga vinom, dodajte leda kako bi se ohladilo i pustite da malo odstoji da bi se proželi okusi. Nakon toga sangriju možete čuvati do 48 sati u hladnjaku, ali najbolja je kada je svježa.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

vrc domace sangrije s narancama