Vrijeme je za - lincere!
Rijetko koji kolačić simbolizira obiteljska okupljanja kao što to čini lincer. Naročito za Božić kada predstavlja savršen slatki zalogaj nakon obilnog ručka. Također, jedan je od onih kolačića koji je prilično otporan na protok vremena, pa lincere možete jesti skroz do Nove godine ako ih pravilno spremite, odnosno pohranite.
Obavezan nadjev!
Linzer kolačići zapravo su sitna varijacija na temu Lincer torte koja se radi od prhkog tijesta napravljenog od badema ili lješnjaka s dodatkom maslaca, a - ovisno o okusu - i cimeta. Lincer kolačići su, za razliku od istoimene torte, posebni po tome što su to zapravo dva malena komadića tijesta od kojih gornjih ima rupicu iz koje šarmantno proviruje nadjev od džema. Tradicionalno se koristi džem od ribiza iako je udomaćen i onaj od šipka ili marelica. Naravno, ne smijemo zaboraviti posip od šećera u prahu koji daje dodatnu dimenziju slatkoće ovom preslatkom kolačiću.
Kolač uz kavicu ili čaj
Još jedna posebnost lincer kolačića je njihov oblik! Uobičajeno ih je modelirati kalupima u obliku kruga ili cvjetića, no slobodni ste prilagoditi svoje lincere svom ukusu. Pritom bi ipak bilo dobro da se držite tradicije te napravite rupicu kako bi se vidio nadjev od džema. Spremajte ih u posude, dobro zatvorene, te ih držite na hladnijemu mjestu kako bi im se održao savršen okus, čak i nekoliko tjedana. Kada dođu pozvani ili nenadani gosti, uvijek ćete imati spreman savršen kolačić koji će biti sjajan dodatak uz kavicu ili topli čaj.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.