sljive u zdjelici

Top razlozi zašto konzumirati šljive

Znate li što je zajedničko finoj deliciji iz bakine kuhinje, knedlama i rakiji? Šljive, naravno! Iz bakinih kuhinja dolazio je najfiniji pekmez spravljen od plavih ili žutih plodova. Kad poželimo slatki ručak, uvijek biramo knedle punjene šljivama. A rakijom uvijek nazdravljamo. Na stranu njihove kulinarske mogućnosti, postoji i niz drugih razloga zašto ih uvrstiti u prehranu.

sljive u zdjelici

Vrijedni nutrijenti

 Šljive sadrže vitamine i minerale, ali i brojne druge nutrijente. Među vitaminima se ističu A, C, K, a sadrže i malu količinu vitamina B. Od minerala treba izdvojiti kalij, mangan, bakar, a u manjim količinama i magnezij i fosfor. Uz njih, sadrže antioksidanse, polifenole, fitokemikalije, a osobito vlakna. Upravo zahvaljujući vlaknima svježe i suhe šljive preporučuju se za bolju probavu.

 

Sorta za svakoga

Sorti u svijetu postoji oko 2500 pa smo sigurni da postoji barem jedna po vašoj mjeri. Kod nas je najrasprostranjenija sorta bistrica, a ne smijemo zaboraviti i na ringlov, malu okruglu šljivu. Uz njih, postoje i brojne druge. Sorte se najčešće dijele na one namijenjene jelu, preradi i kao ukrasna biljka. Želite li da vaš vrt od ranog proljeća obavija neodoljiv miris, šljiva je idealan izbor.

voce u kosari na stolu
pita sa sljivama

Stvorene za kulinarske eksperimente

Među klasicima od šljiva definitivno se ističu već spomenuti pekmez i knedle. No jeste li isprobali šljive u crumbleu? Uz dodatak sladoleda pretvara se u pravo savršenstvo. Pite, raznovrsni kolači, biskviti, šljive će baš svakoj vašoj zamisli dati posebnu notu. No još bolje će pasati u slanim jelima. Svježe s pečenom svinjetinom, suhe u pašticadi, kao dodatak umacima, ovo voće bez premca obogatit će brojna jela i ono čak i najjednostavnije pretvoriti u pravu rapsodiju.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.