Top razlozi zašto konzumirati šljive
Znate li što je zajedničko finoj deliciji iz bakine kuhinje, knedlama i rakiji? Šljive, naravno! Iz bakinih kuhinja dolazio je najfiniji pekmez spravljen od plavih ili žutih plodova. Kad poželimo slatki ručak, uvijek biramo knedle punjene šljivama. A rakijom uvijek nazdravljamo. Na stranu njihove kulinarske mogućnosti, postoji i niz drugih razloga zašto ih uvrstiti u prehranu.
Vrijedni nutrijenti
Šljive sadrže vitamine i minerale, ali i brojne druge nutrijente. Među vitaminima se ističu A, C, K, a sadrže i malu količinu vitamina B. Od minerala treba izdvojiti kalij, mangan, bakar, a u manjim količinama i magnezij i fosfor. Uz njih, sadrže antioksidanse, polifenole, fitokemikalije, a osobito vlakna. Upravo zahvaljujući vlaknima svježe i suhe šljive preporučuju se za bolju probavu.
Sorta za svakoga
Sorti u svijetu postoji oko 2500 pa smo sigurni da postoji barem jedna po vašoj mjeri. Kod nas je najrasprostranjenija sorta bistrica, a ne smijemo zaboraviti i na ringlov, malu okruglu šljivu. Uz njih, postoje i brojne druge. Sorte se najčešće dijele na one namijenjene jelu, preradi i kao ukrasna biljka. Želite li da vaš vrt od ranog proljeća obavija neodoljiv miris, šljiva je idealan izbor.
Stvorene za kulinarske eksperimente
Među klasicima od šljiva definitivno se ističu već spomenuti pekmez i knedle. No jeste li isprobali šljive u crumbleu? Uz dodatak sladoleda pretvara se u pravo savršenstvo. Pite, raznovrsni kolači, biskviti, šljive će baš svakoj vašoj zamisli dati posebnu notu. No još bolje će pasati u slanim jelima. Svježe s pečenom svinjetinom, suhe u pašticadi, kao dodatak umacima, ovo voće bez premca obogatit će brojna jela i ono čak i najjednostavnije pretvoriti u pravu rapsodiju.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.