Tiramisu – kava i kolač u savršenoj simbiozi
Tireme su na talijanskom znači: razveseli me i doslovan je prijevod naziva kolača tiramisu. Savršen je to kolač za razveseliti goste ili ukućane nakon obilnog ručka, a naročito zato što u njega ide sve što nam treba nakon teškog obroka. Red piškota, ukusna krema i kava!
Varijacije na temu
Samo nekoliko sastojaka: piškote, žumanjci, šećer, kava, mascarpone sir i kakao u prahu dovoljni su da bi se napravio ovaj slasni desert. Hrskave piškote umaču se u kavu, a potom se slažu jedne na druge i prelijevaju ukusnom kremom od mascarponea, žumanjaka i šećera te se naposljetku posipaju kakaom u prahu. Kao i svi klasični recepti, i recept za tiramisu ima nekoliko verzija, a naročito je popularna ona u kojoj se piškote umaču u neku vrstu alkohola uz kavu. Pa tako za dodatni okus u kavu možete staviti rum, brendi ili amaretto.
Prezentacija je važna!
Iako je tiramisu originalno rađen u okruglom obliku, kao torta, zbog praktičnosti slaganja piškota češće se priprema u kockastom ili pravokutnom obliku. No, kada zaista treba impresionirati goste, tiramisu se često poslužuje i u prozirnim čašama ili posudama kako bi se vidjeli svi slojevi ove ukusne slastice.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.