tiramisu kolac i salica caja
Copyright (c) 2019 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Tiramisu – kava i kolač u savršenoj simbiozi

Tireme su na talijanskom znači: razveseli me i doslovan je prijevod naziva kolača tiramisu. Savršen je to kolač za razveseliti goste ili ukućane nakon obilnog ručka, a naročito zato što u njega ide sve što nam treba nakon teškog obroka. Red piškota, ukusna krema i kava!

Sastojci za tiramisu,  Mascarpone sir u zdjeli, kava, kakao prah, secer, jaja, piskote
Copyright (c) 2021 Alena_Kos/Shutterstock. No use without permission.

Varijacije na temu

Samo nekoliko sastojaka: piškote, žumanjci, šećer, kava, mascarpone sir i kakao u prahu dovoljni su da bi se napravio ovaj slasni desert. Hrskave piškote umaču se u kavu, a potom se slažu jedne na druge i prelijevaju ukusnom kremom od mascarponea, žumanjaka i šećera te se naposljetku posipaju kakaom u prahu. Kao i svi klasični recepti, i recept za tiramisu ima nekoliko verzija, a naročito je popularna ona u kojoj se piškote umaču u neku vrstu alkohola uz kavu. Pa tako za dodatni okus u kavu možete staviti rum, brendi ili amaretto. 

Prezentacija je važna!

Iako je tiramisu originalno rađen u okruglom obliku, kao torta, zbog praktičnosti slaganja piškota češće se priprema u kockastom ili pravokutnom obliku. No, kada zaista treba impresionirati goste, tiramisu se često poslužuje i u prozirnim čašama ili posudama kako bi se vidjeli svi slojevi ove ukusne slastice. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

talijanski tiramisu posluzen u casama