stevija biljka I stevija secer

Stevija – prirodni zaslađivač s 0 kalorija

U potrazi ste za prirodnom alternativom šećeru? Isprobajte steviju. Ovaj prirodni zaslađivač potječe iz Paragvaja i Brazila gdje ga tamošnji stanovnici koriste već više od 1500 godina kao sredstvo za zaslađivanje gorkih pripravaka i čajeva

stevija u zdjelici

Glavne karakteristike

Stevija je prirodni zaslađivač i zamjena za šećer koji se dobiva sušenjem lišća grmolike zeljaste biljke po imenu stevia rebaudiana. Na tržištu se najčešće može naći u obliku praška ili vodenog ekstrakta. Ima jedinstveni okus na koji se treba naviknuti – slatke, pomalo metalne note stevije s gorkastim završetkom izazov su za brojna nepca. Zanimljivo je pripomenuti da se stevija dobiva od lišća koje je 40 puta slađe od običnog šećera, a zbog čega se u Južnoj Americi naziva i slatki list. Ekstrakt stevije je, pak, 100 do 300 puta slađi od bijelog šećera. 

 

0 kalorija

Stevija nema ugljikohidrata, umjetnih sastojaka pa čak niti kalorija. I dok se u 100 grama bijelog šećera nalazi oko 400 kalorija, kalorijska vrijednost stevije ravna je nuli. Povrh svega, stevija nema glikemijski indeks, odnosno njezino korištenje ne podiže razine glukoze u krvi. 

stevija sladilo u zdjelici
stevija sladilo u zlici

Kako upotrebljavati steviju?

Stevija je otporna na visoke temperature pa se može dodavati u vruće čajeve i kave, ali i s njom pripremati različite pečene slastice poput keksa, kolača i torti. Imajte na umu da trebate prilagoditi količine kad je stavljate u recepte u koje inače ide obični šećer. Za usporedbu, jedna čajna žličica bijelog šećera obično se zamjenjuje s dvije kapi tekuće stevije ili četvrtinom čajne žličice stevije u prahu, no to može varirati ovisno o tome kakav proizvod koristite pa uvijek dobro čitajte deklaracije, ali i upute u receptima. Steviju možete dodavati i u hladne napitke, kreme za kolače i slično. Budite kreativni u pripremi svojih omiljenih jela i pića.   

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.