
Smash burger: novi street food trend
U svijetu gastronomije svako malo iznenadi nas novi street food trend, a ovog puta to je smash burger. Iako je zapravo riječ o običnom burgeru, način pripreme malo je jednostavniji čak i od pripreme običnog burgera. Okus smash burgera je intenzivniji, a to je rezultat upravo načina pečenja!

Okruglica, ne pljeskavica!
Ono što smash burger čini drugačijim od običnog burgera jest to što se mljeveno meso ne oblikuje u pljeskavicu, nego u okruglicu. Tek kad okruglicu stavimo na vruću tavu ili ploču, uz pomoć kuhinjske špatule treba je preoblikovati u pljeskavicu i nastaviti je pritiskati špatulom dok se peče. Takva pljeskavica neće imati savršen oblik jer će biti malo neravna i nepravilna oblika. No, nije samo drugačiji izgled smash burgera rezultat ovog načina pripreme nego i njegov okus.
Zašto se tako priprema?
Ako se pitate zašto se smash burger spravlja na ovaj način, odgovor je: radi Maillardove reakcije! To je, naime, kemijska reakcija koja se uslijed djelovanja topline razvija između aminokiselina i šećera na površini mesa. Maillardova reakcija je ono što pomaže u stvaranju drugačijeg okusa burgera i utječe na to da meso ima vanjsku smeđu koricu nakon pečenja. Pritiskanje burgera kuhinjskom špatulom rezultira divnom koricom na njegovoj površini koja sve mesne okuse zatvara u burger!
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.
