sareni sljezovi kolacici na stapicima

Sljezovi kolačići – pahuljasti slatkišI koje morate staviti u vruću čokoladu

Teško je ulogirati se na bilo koju društvenu mrežu kad zahladi, a bez da ugledate barem jednu zanosnu fotografiju vruće čokolade ukrašene pahuljastim bijelim kolačićima. Riječ je o sljezovim kolačićima ili marshmallowu koji će uljepšati fotografiju, ali i višestruko poboljšati okus ovoga pića. 

bijeli sljezovi kolacici u zdjelici

Marshmallow nije moderna slastica

Ono što danas nazivamo sljezovim kolačićima nadahnuto je sličnim zalogajčićima koji su se radili još prije 4000 godina u Egiptu od ekstrakta korijena bijelog sljeza po kojem su dobili ime. Ekstrakt bijelog sljeza miješao se s medom, orašastim plodovima i žitom kako bi se dobili kolači koji su bili rezervirani samo za faraone i imućne stanovnike. 

Kako se rade sljezovi kolačići?

Današnji sljezovi kolačići vrsta su slastice koja se radi od bjelanjaka, šećera, želatine i vode. Bjelanjak se istuče u snijeg te pomiješa s vodom u kojoj je rastopljen šećer u prahu te omekšana želatina. Sastojci se miksaju sve dok se ne dobije gusta smjesa koja mora očvrsnuti u zamrzivaču prije nego što se može narezati na manje komade i upotrijebiti za pripremu drugih deserta. Ako niste vješti u kuhinji, ne brinite. Ove spužvaste slatke zalogajčiće cilindričnog oblika možete kupiti već gotove u trgovini.  

 

sareni sljezovi kolacici
sljezovi kolacici u salici

Što napraviti sa sljezovim kolačićima?

Ako ste pogledali bilo koji američki film čija se radnja održava na kampiranju, sigurno ste vidjeli pripremu smoresa. To su slatki sendviči koji se pripremaju na otvorenoj vatri – sljezov kolačić se nabode na štap i rastopi na vatri, a potom stavi između dva komadića graham keksa i nešto čokolade. Ne morate otići na kampiranje da biste uživali u ovim okusima. Sljezove kolačiće možete rastopiti i u pećnici te dodati u različite slasticeod moussea preko pečenih keksa do browniesa

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.