Flower Of Plum And Sake
Copyright (c) 2014 KPG-Payless/Shutterstock. No use without permission.

Sake – japansko vino od riže

Podrijetlo sakea nije u potpunosti poznato. U Japanu se, otkako je riže, upravo ona podvrgava posebnom procesu fermentacije te se od nje radi ovo poznato japansko nacionalno piće. Ipak, važno je napomenuti da riječ sake na japanskom podrazumijeva alkoholna pića, a na Zapadu to je naziv za specifično vino dobiveno fermentiranjem riže. 

japansko vino sake i sushi
Copyright (c) 2016 Shinari/Shutterstock. No use without permission.

Osnove koje treba znati

Sake se proizvodi od samo četiri jednostavna sastojka – riže, vode, kvasca i koji gljivice koja je zaslužna za pretvorbu škroba u šećer. Najčešće se proizvodi od posebne vrste riže sakamai, čija su zrna prethodno podvrgnuta procesu poliranja, tj. potpuno očišćena od vanjskih ljuskica. Po tako oljuštenim zrncima riže (RPR) precizno se raspoređuje koji gljivica koja potiče fermentaciju riže. Uz odabir kvasca, ali i kvalitete vode, odnosno prisutnosti minerala u vodi, ovaj je proces ključan za proizvodnju sakea. Nakon fermentacije, riža se miješa s vodom. 

Vrste koje treba kušati

Vrstu sakea određuje omjer polirane riže i alkohola koji se dodaje. Naime, o stupnju poliranja riže, koliko je riža polirana, ovisi i klasifikacija sakea. Osim po stupnju poliranja riže, vrste sakea se razlikuju i po tome je li im na kraju dodan alkohol i u kojem postotku. Daiginjo sake ima najmanje 50% RPR-a (što označava stupanj ispoliranosti riže) te lagan i voćni okus, ginjo sake ima nešto veći RPR – 60% pa mu je i okus manje voćan, ali jednako lagan, dok honjozo ima 70% RPR-a, u njega se dodaje i alkohol, a okus mu je zemljast. Futsushu je običan sake, napravljen od ostataka nastalih poliranjem riže pomiješanih s alkoholom te se najčešće poslužuje u restoranima, a nigori sake sadrži komadiće riže te se poslužuje ohlađen. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

osobe nazdravljaju sa sakeom za vecerom