punc s komadicima voca
Copyright (c) 2015 thodonal88/Shutterstock. No use without permission.

Punč – savršeno piće za blagdane

Termin „punč“ odnosi se na širok asortiman pića kojima je u sastavu zajedničko – voće ili voćni sok i alkohol. Podrijetlom s Indijskog potkontinenta, svoju golemu popularnost stekao je u SAD-u iako je punč svoj put prema Zapadu započeo u Velikoj Britaniji. Piće je to koje ćete prepoznati po jarkoj boji, posluženo u velikoj zdjeli s grabilicom, a tradicionalno se poslužuje na velikim (obiteljskim) okupljanjima. Mala je razlika između punča i sangrije, s time da se potonja radi isključivo na bazi vina. 

punc s narancom u casi
Copyright (c) 2021 Vera Prokhorova/Shutterstock. No use without permission.

Pet sastojaka

Punč je najvjerojatnije dobio naziv prema posuđenici iz hindskog jezika „pāñć“ koja znači „pet“, a odnosi se na pet sastojaka od kojih se priprema: alkohol, šećer, sok limuna ili limete, voda i začini. Za dobar punč ključna su tri elementa, a to su: odabir voća, alkohola i začina. U prošlosti je baza za punč bio brendi, ali i vino, da bi posije baza za punč postao rum. Ako želite, u rum možete ubaciti i komade voća, cijele kriške naranče, limuna ili limete. 

Kušajte s alkoholom ili bez

Za ovogodišnje blagdane kušajte punč s alkoholom, a djeci i onima koji ne smiju ili ne vole alkohol, poslužite bezalkoholnu verziju. Sve što vam treba za dobar alkoholni punč jest piće po izboru: oni koji preferiraju jače okuse neka odaberu rum, a oni koji više vole slatkasto neka biraju crno vino. Recept je jednostavan: na pola litre vina ide 2 dl vode, a možete dodati i 2 dl voćnog čaja. Ostale sastojke odaberite po vlastitoj želji. Od začina u punč dodajte malo cimeta, oko 200 g šećera, klinčića, sok naranče, limuna i limete. Poslužite u velikoj zdjelici s grabilicom i vaša blagdanska sezona može početi. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

punc s narancom zdjeli