Salted egg yolk made from duck eggs
Copyright (c) 2019 KHON SUPAN/Shutterstock. No use without permission.

Posoljeni žumanjci – kušajte umami delikatesu!

Posoljeni žumanjci već su dugo prisutni u istočnjačkoj kuhinji kao delikatesa koja će svakom jelu dodati umami okus. Vrlo se lako pripremaju, a sve što vam je potrebno jest puno soli i žumanjci kokošjeg ili pačjeg jajeta. Najprije lim za pečenje ili neku veću dublju posudu ravnog dna obilno pospite solju i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žlicom napravite udubine u soli te oprezno stavite po jedan žumanjak u jednu udubinu u soli. Nakon toga po žumanjcima vrlo oprezno i nježno pospite još soli te ih ostavite osam sati, a još je bolje ako ih ostavite preko noći u hladnjaku. Kada se žumanjci stisnu u hladnjaku, vrlo pažljivo ih izvadite iz soli, operite i posušite. Nakon toga ih pecite na 90 °C oko 90 minuta kako bi se do kraja stisnuli, ali i duže trajali. 

Homemade Salt Cured Egg Yolk
Copyright (c) 2021 P-fotography/Shutterstock. No use without permission.

Kako ih koristiti?

Posoljeni žumanjci imaju bogat i slan okus koji je često popraćen kremastom, blago granuliranom teksturom. Okus posoljenog žumanjka je jak, a jelima može dati jedinstvenu umami kvalitetu. Svestran su sastojak pa se koriste u raznim jelima, kako u slanim, tako i u slatkim. U mnogim azijskim kuhinjama, posebno u Kini i jugoistočnoj Aziji, slani žumanjci popularan su dodatak jelima poput mjesečevih kolača (eng.: mooncakes), peciva, slatkih krema, morskih plodova itd. Također se koriste s prženim krumpirima, kao premaz za prženu hranu i kao sredstvo za poboljšanje okusa. 

Kušajte!

Posoljene žumanjke možete naribati baš poput sira i posuti po tjestenini, a i po riži. U kombinaciji s ukusnim umakom od mljevenog mesa i passate posoljeni žumanjci će podići okus jela na višu razinu. Narezane ili naribane posoljene žumanjke možete dodati u salatu po vlastitom ukusu! Zapravo, posoljene žumanjke možete koristiti kao zamjenu za sir ili sol u gotovo svakom jelu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Homemade Salt Cured Egg Yolk