Poriluk – moćno povrće iz obitelji luka

Dolaskom jeseni, variva su nam sve češće na jelovnicima. A jedno od najčešćih je ono od poriluka. Aromatično povrće srodnik je luka, češnjaka i ostalih plodova iz ove obitelji, ali je okusom puno blaži. Niste li ljubitelj variva, isprobajte ga u drugim verzijama jer njegovih je kulinarskih lica zaista puno. Osim toga, sadrži nutrijente zbog kojih ga se itekako vrijedi uvrstiti na jelovnik. No krenimo od njegove povijesti i porijekla.

dva zelena poriluka

Povijest

Poriluk je od davnina obožavano povrće. U njemu su uživali stari Grci i Rimljani, koji su ga pripremili za razne gozbe. Koliko je bio obožavan kod Rimljana pokazuje i proglas cara Nerona da se jednom mjesečno mora jesti samo poriluk. Zanimljivo je da je poriluk i jedan od nacionalnih simbola Walesa. Porijeklo vuče iz središnje Azije otkuda se proširio Europom. Danas je zbog svoje otpornosti na hladnoću osobito popularan u hladnijim dijelovima Europe i Sjeverne Amerike.

 

Vitamini i minerali

Kao i ostali članovi obitelji luka, i poriluk sadrži razne vitamine i minerale, ali i ostale nutrijente. Od vitamina, tu su vitamini C, B6, folat i beta-karoten, odnosno provitamin vitamina A. Od minerala sadrži mangan, sumpor, kalij i željezo. Sadrži i brojne fitonutrijente, eterična ulja, antioksidanse. Kako bi se kod kuhanja izbjegao preveliku gubitak nutrijenata, stavljajte ga u vrelu vodu.

juha od poriluka
osoba pere poriluk

Kupnja i čuvanje

Kod kupovine poriluka, vodite računa da je čvrst i odgovarajuće boje. Bijeli dio mora biti bez mrlja, čvrst na dodir, dok bi listovi trebali biti tamnozelene nijanse i priljubljeni jedan uz drugi. Poriluk je najbolje pripremati odmah nakon kupnje, ali ga možete čuvati i u hladnjaku u ladici za povrće, samo uklonite vrhove listova. Da biste ga najjednostavnije oprali, okrenite ga listovima prema dolje kako se prljavština ne bi zavukla među njih. Isplahnite ga hladnom vodom i posušite.

 

Nije samo za variva

Iako ga najčešće pripremamo na žlicu, poriluk je odličan sastojak brojnih drugih delicija. Zbog ljutkaste note, odlično će se složiti u salati s rotkvicama kojoj će dati poseban okus. Osim s rotkvicama, bit će sjajan dodatak i drugim salatama. Nezaobilazan je dodatak i pitama, quichevima, popečcima, ali je jako fin i na lešo, uz dodatak kremastih sireva i maslinova ulja.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

salata s porilukom