Slana pita za sve prilike

Francuski naziv ovog jela – quiche zapravo skriva njegovo njemačko porijeklo. Ova famozna pita potječe iz pokrajine Lothringen i izvorni joj je naziv Kuche, što znači kolač. Logično ime za idealan obrok koji izgledom podsjeća na vrstu kolača, iako zapravo ne sadrži ništa slatko. Riječ je o hrskavom prhkom tijestu koje je ispunjeno kremastim nadjevom od jaja, slanine i začina. Originalna receptura mijenjala se kako je jelu rasla popularnost, najprije  u Francuskoj, a zatim i drugim dijelovima svijeta. Jednostavna priprema i fleksibilna narav kad je riječ o odabiru sastojaka za nadjev samo su neki od razloga zašto je quiche široko prihvaćen i omiljen u raznim kuhinjama svijeta.

Tijesto u keramickoj posudi za pecenje. Tekuci fil sa feta sirom, vrhnjem, jajima, spinatom
Copyright (c) 2021 lebedewamila/Shutterstock. No use without permission.

Savršena kombinacija prhkog tijesta i kremastog nadjeva

Tijesto koje se radi od brašna, maslaca i vode baza je koja se nadograđuje sastojcima po želji. Nadjev obavezno sadrži jaja i vrhnje ili malo mlijeka, a uz to se može dodati šunka, sir, muškatni oraščić, inćuni… I zeleno povrće poput špinata ili poriluka može biti sasvim dovoljno za ukusnu pitu koja je praktična za zabave, okupljanja, ali i kao dio obiteljskog jelovnika. Može se jesti hladna ili topla i izvrsna je ideja za trenutke kad želite počistiti preostale namirnice u hladnjaku i skombinirati jelo hrskavo-sočne teksture. Quiche je zasitan i omiljeno je jelo svih generacija te idealan način da se i djeci posluži povrće „zamaskirano“ u pitu.

Sličnosti i različitosti s fritatom

Quiche se često uspoređuje s fritatom i izgledom dosta podsjeća na nju, ali to su jela koja se različito pripremaju i imaju jednu ključnu razliku, a to je da fritata nema tijesto. Fritata je zapravo bogati omlet koji se priprema na laganoj vatri i pritom ne okreće lopaticom, niti miješa. Izvrsna je opcija za sve one koji izbjegavaju konzumaciju ugljikohidrata jer zapravo osim jaja može sadržavati šunku i raznovrsno povrće. Priprema quichea ipak zahtijeva malo više vremena jer je najprije potrebno pripremiti tijesto. Ali upravo je ono zaslužno za veći užitak!

Francuska quiche pita s brokulom, sirom i lososom
Copyright (c) 2018 nelea33/Shutterstock. No use without permission.
Quiche od spinata i tikvica Lorraine
Copyright (c) 2021 SteAck/Shutterstock. No use without permission.

Savjeti zlata vrijedni

Za posebnu hrskavost tijesta koristite kvalitetna brašna, slobodno dodajte ona od cjelovitih žitarica. Preporučuje ga se prije dodavanja nadjeva lagano ispeći jer je nadjev obično tekuće teksture. Pitu nastavite peći na niskoj temperaturi kako se jaja u nadjevu ne bi pretvorila u kajganu. Obično je potrebno oko sat vremena na 150 °C. Nemojte štedjeti na siru ako želite da bude što kremastiji. Neki od izvrsnih recepata su mediteranski quiche s rajčicama, tikvicama i paprikom, kao i firentinski quiche od špinata. Ali i sami imate priliku kreirati svoju originalnu recepturu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.