frose koktel u casi
Copyright (c) 2022 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.

Ovog ljeta probajte – frosé!

Frosé, popularno nazvan i „smrznuti rosé“, osvježavajući je koktel koji kombinira rosé vino, sladoled ili zamrznuto voće te dodatke poput šećera i limunova soka. Ovaj osvježavajući napitak osvojio je srca mnogih ljubitelja vina i koktela jer pruža jednu novu dimenziju uživanja u rosé vinu.

frose koktel roze boje u casama
Copyright (c) 2017 Rimma Bondarenko/Shutterstock. No use without permission.

Napravite sami!

Da biste pripremili frosé, prvo ćete morati odabrati rosé vino. Preporučuje se ono s voćnim i cvjetnim notama jer će koktelu podariti svježinu i voćni okus. Potom se vino zamrzne, u cjelini ili u kockicama leda, ovisno o željenom postupku pripreme. Nakon što se vino zamrzne, treba mu dodati sladoled ili zamrznuto voće kako bi se postigla željena tekstura i dodala slatkoća. Popularne voćke u froséu su jagode, maline, breskve ili ananas. Voće može biti i svježe, ali je bolje kad je zamrznuto jer se tako postiže dodatna hladnoća i kremasta tekstura froséa. Dodatak kao što je šećer možete koristiti da biste zasladili koktel, a to ovisi o vašem ukusu, ali i slatkoći samog vina. Također, često se dodaje i limunov sok da bi se uravnotežio okus koktela i postigla svježina okusa.

Miksajte i uživajte!

Kada pripremite sve sastojke, stavite ih u blender i miksajte dok ne nastane glatka konzistentna smjesa slična sladoledu. Ako bude potrebno, možete dodati i nekoliko kockica leda da bi koktel bio još hladniji. Frosé je izvrstan napitak za uživanje u ljetnim danima, ali i kao osvježavajući aperitiv. Kombinacija slatkog i kiselog okusa, zajedno s voćnim notama vina, čini ga idealnim za sparivanje s jelima kao što su lagane salate s voćem, uz svježe plodove mora, svijetli dimljeni losos i sireve poput kozjeg. Također, možete eksperimentirati dodajući i druge arome poput mente, bazilika ili đumbira da biste stvorili jedinstvene varijacije froséa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

frose koktel crvene boje s jagodama