Rastuća popularnost rosé vina
Rosé je vino raznih nijansi ružičaste boje koje se dobiva dvjema različitim metodama vinifikacije. Jedna je kratka maceracija crnog grožđa, koje blago ili jače oboji vino, a druga je saignée (krvarenje). Ta metoda podrazumijeva otok dijela vina, koje se inače vinificira kao crno vino. Rosé ne nastaje miješanjem crnog i bijelog vina, osim u slučaju nekih šampanjaca. Najviše vina proizvodi se u Provansi, južnoj francuskoj regiji koja svake godine puni više od 10 milijuna butelja roséa, a najbrže rastući potrošač je SAD.
Sorte koje se koriste za rosé
Rosé se može proizvesti od gotovo svih crnih sorti, ali se načelno izbjegavaju one bogate taninom. U Provansi se uglavnom proizvodi od cinsaulta, grenachea i syraha, uz dodatak bijele sorte vermentino (rolle). U Hrvatskoj se proizvodi od merlota, terana, frankovke (borgonje), ali i crnog pinota i plavca malog. Treba imati blijedocrvenu do blijedoružičastu boju, odnosno nijansu dimljenog lososa. Vino treba biti suho i bogato voćnim i cvjetnim aromama. Okusom rosé vina asociraju na jagode, maline ili trešnje. Cjenovno spada u pristupačnije vinske žanrove, a vodeći hrvatski proizvođači su Laguna, Kutjevo, Belje, Orahovica, Benvenuti, Tomaz, Iločki podrumi, St. Hills i Krauthaker. Od pjenušavih varijanti treba izdvojiti Tomac, Korak, Veraldu, Šember i Kolarić.
OsvježavajućI ljetni aperitiv br. 1
Rosé je ljetno vino. Više od 50 % popije se između svibnja i listopada. Svojim bojama, mirisima i okusima evocira ljeto. Osvježavajuća hladna čaša ovog vina idealna je za vruće ljetne dane, ali i kao aperitiv. Slaže se i s određenim jelima poput pizze, burgera, tjestenine, ljetnih salata i mesa s roštilja. Slađe varijante savršeno odgovaraju uz kolače od jagoda, trešanja, višanja, malina i borovnica, ali i uz lubenicu ili dinju. U posljednjih deset godina prodaja ove vrste vina porasla je za dvadesetak posto. Niti jedno vino na svijetu, osim prosecca, u ovom stoljeću nije zabilježilo toliko velik porast prodaje, stoga se može zaključiti da je rosé najpopularnije vino 21. stoljeća.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.