stol ukrasen casama rosea

Rastuća popularnost rosé vina

Rosé je vino raznih nijansi ružičaste boje koje se dobiva dvjema različitim metodama vinifikacije. Jedna je  kratka maceracija crnog grožđa, koje blago ili jače oboji vino, a druga je saignée (krvarenje). Ta metoda podrazumijeva otok dijela vina, koje se inače vinificira kao crno vino. Rosé ne nastaje miješanjem crnog i bijelog vina, osim u slučaju nekih šampanjaca. Najviše vina proizvodi se u Provansi, južnoj francuskoj regiji koja svake godine puni više od 10 milijuna butelja roséa, a najbrže rastući potrošač je SAD.

boca rosea i casa

Sorte koje se koriste za rosé

Rosé se može proizvesti od gotovo svih crnih sorti, ali se načelno izbjegavaju one bogate taninom. U Provansi se uglavnom proizvodi od cinsaulta, grenachea i syraha, uz dodatak bijele sorte vermentino (rolle). U Hrvatskoj se proizvodi od merlota, terana, frankovke (borgonje), ali i crnog pinota i plavca malog. Treba imati blijedocrvenu do blijedoružičastu boju, odnosno nijansu dimljenog lososa. Vino treba biti suho i bogato voćnim i cvjetnim aromama. Okusom rosé vina asociraju na jagode, maline ili trešnje. Cjenovno spada u pristupačnije vinske žanrove, a vodeći hrvatski proizvođači su Laguna, Kutjevo, Belje, Orahovica, Benvenuti, Tomaz, Iločki podrumi, St. Hills i Krauthaker. Od pjenušavih varijanti treba izdvojiti Tomac, Korak, Veraldu, Šember i Kolarić.

OsvježavajućI ljetni aperitiv br. 1

Rosé je ljetno vino. Više od 50 % popije se između svibnja i listopada. Svojim bojama, mirisima i okusima evocira ljeto. Osvježavajuća hladna čaša ovog vina idealna je za vruće ljetne dane, ali i kao aperitiv. Slaže se i s određenim jelima poput pizze, burgera, tjestenine, ljetnih salata i mesa s roštilja. Slađe varijante savršeno odgovaraju uz kolače od jagoda, trešanja, višanja, malina i borovnica, ali i uz lubenicu ili dinju. U posljednjih deset godina prodaja ove vrste vina porasla je za dvadesetak posto. Niti jedno vino na svijetu, osim prosecca, u ovom stoljeću nije zabilježilo toliko velik porast prodaje, stoga se može zaključiti da je rosé najpopularnije vino 21. stoljeća.    


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

dvije case rosea