Slani puding od kruha s kobasicama, sirom i jajima u staklenoj posudi
Copyright (c) 2021 SergeyST78/Shutterstock. No use without permission.

Njegova visost – puding na slano!

Svi znamo za puding, jednostavna je to slastica temeljena na mlijeku koju mame pripremaju za brzinski desert ili kao kremu za kolače. No, povijesno, puding je prvotno zamišljen kao začinjeno jelo, slano ili ljuto, te kao glavno jelo. Danas je, pak, puding potpuno nezamisliv u tom obliku, iako i slan može biti vrlo ukusan. 

Narezani otvoreni haggis i povrce s pireom od repe, krumpirom i przenim lukom
Copyright (c) 2017 stockcreations/Shutterstock. No use without permission.

Puding koji to nije...

Prvotni pudinzi bili su slični hladetini ili krvavicama, kao ohlađena i prerađena smjesa mesnih proizvoda, a zemlja koja je proslavila slani puding je Velika Britanija. Tako su najpoznatiji predstavnici škotski haggis i engleski crni puding (eng.: black pudding), što je sličnije našim krvavicama. U suštini, slani puding sličniji je pečenim i začinjenim kombinacijama povrća, kruha i ostalih dodataka koji se najčešće poslužuju uz meso. Sličniji je složencu negoli pudingu kakvog smo navikli jesti. Najčešće se bazira na kruhu koji smjesu povezuje u kompaktnu masu i s različitim dodacima kao što su gljive, luk i sir. 

Uradi sam!

Slani puding možete vrlo jednostavno napraviti sami, a za ovaj recept trebat će vam odstajali kruh, 3 jaja, 30 g brašna, 50 ml mlijeka, 4 kriške kruha, 130 g cheddar sira (ili drugog, po vašem izboru), mažurana, soli i papra (po vašem ukusu). Prvo miksajte jaja i mlijeko dok ne postanu pjenušavi, zatim u drugoj posudi sjedinite natrgani kruh, sir i začine. Potom pomiješajte zajedno mlijeko i jaja s kruhom, sirom i začinima pa ostavite da se hladi 2 - 4 sata u hladnjaku. Kad se smjesa ohladi, prebacite je u posudu za pečenje. Posudu prekrijte aluminijskom folijom pa je stavite u drugu, ali veću posudu za pečenje koju ste napunili vodom tako da doseže do pola visine posude napunjene smjesom. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 165 °C oko 15 minuta. Potom ostavite da se vaš slani „puding“ ohladi i stisne. Tada je spreman za jesti! Ovoj smjesi za puding možete još dodati cherry rajčice, blanširanu blitvu, špinat ili tikvice.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

puding od kruha od tikvica, paprike, rajcice i kockica bageta