most od bijelog vina i grozdje

Mošt – gusti voćni sok koji miriše na jesen

Zrelo grožđe odgovarajuće slatkoće krucijalno je za pripremu kvalitetnog mošta, a koje će nakon alkoholnog vrenja postati dobro vino. 

most od crnog vina i grozdje

Kada mošt postaje vino?

Mošt je gusti neprovreli sok koji nastaje gnječenjem i muljanjem svježih plodova grožđa ili drugog voća. Iako se on može napraviti od jabuka i drugih sličnih slatkih plodova, najčešće se radi od bijelog i crnog grožđa. U grožđanom moštu nalazi se oko 70 do 85 posto vode, 15 do 30 posto šećera te manja količina organskih kiselina i aroma. Možete ga filtrirati, ohladiti i sačuvati kao sok ili pustiti da fermentira, odnosno da prođe kroz proces alkoholnog vrenja te se pretvori u vino. 

 

Kako se radi mošt?

Za pripremu domaćeg mošta ne treba vam puno vremena, a ni sastojaka. Najvažnije je odabrati zdravo i zrelo voće odgovarajuće slatkoće bez ikakvih vidljivih oštećenja. Za grožđani mošt preporučuje se plodovi s udjelom šećera od 14 do 17 posto koje će dati optimalne rezultate. Grožđe dobro operite pod mlazom hladne vode i odstranite neželjene mikroorganizme, kao i peteljku. Zgnječite plodove i pustite da se okusi sljubljuju nekoliko sati na hladnom prije nego što ih podvrgnete procesu prešanja.  

cijedjenje grozdja
most u casi

Zašto je mošt dobar?

Boja mošta može varirati od jantarne do tamnosmeđe, ovisno o tome koju vrstu voća koristite. S obzirom na to da se u trenutku pripreme mošta koriste plodovi koji su optimalno zreli, ovaj sok sadrži vitamine A, B, C i E, minerale i druge vrijedne nutrijente

Ako ne planirate od mošta napraviti vino, možete ga piti samostalno kao sok, dodati u smoothieje i druge bezalkoholne i alkoholne koktele. Na raspolaganju vam je i za različite kulinarske kreacije. Mošt se često koristi kao zaslađivač u jelima, a može se dodati u variva i gulaše na bazi divljači i teletine.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.