Grožđe u slanim jelima – zanimljive kombinacije

Florentine Schiacchata s grozdem
Copyright (c) 2020 Chatham172/Shutterstock. No use without permission.

Jesen je godišnje doba za uživanje u grožđu. Ova voćna grickalica često se kombinira sa slanom platom kvalitetnih sireva, ali najčešća varijanta konzumacije je ipak ona u čaši na stalku. Osim klasičnih oblika, grožđe se super slaže i s drugim namirnicama i jelima može dati zanimljivu aromatičnu notu, stoga je ovo idealno vrijeme da kušate nešto drugačije.

Novi načini pripreme i konzumacije

Postoje stotine sorta grožđa koje se između ostalog razlikuju bojom, okusom i teksturom, ali važno je napomenuti da se razlikuju i u odnosu na svoju namjenu. Razlikujemo grožđe koje je namijenjeno za vino, zatim ono za svježu konzumaciju koje prije svega karakteriziraju lijepe velike bobice, sočni plodovi i tanka kožica koja se jedva osjeti u ustima, te grožđe za proizvodnju džemova i sokova. Ali ako ste mislili da je svježe grožđe prava poslastica, što biste tek rekli na pečene bobice, začinjene solju, paprom i maslinovim uljem…

 

pecena piletina s grozdem i jabukama
Copyright (c) 2019 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.
pecena piletina s grozdem i bademima
Copyright (c) 2014 Tatiana Vorona/Shutterstock. No use without permission.

Ideje za recepte

Omekšano voće nakon pola sata pečenja još više dobiva na slatkoći i kao takvo može se dodati u razne salate ili jesti samo. Svježe ili pečeno, grožđe je prikladno za hladne salate od piletine, puretine ili tune, a može se jednostavno pirjati uz razne mesne delicije od puretine ili svinjetine. Također se koristi za nadijevanje peradi, nerijetko peče uz kobasice ili recimo biftek. Doduše, neki recepti zahtijevaju odstranjivanje kožice što ćete lako postići tako da bobice prelijete vrućom vodom i ostavite 20 sekundi. Prstima ili nožem zatim lagano odstranite kožicu. Ne smijemo zaboraviti niti na sušeno grožđe, koje kao da je stvoreno za umak uz pečenu svinjetinu. Opcija je mnogo, samo je potrebno malo mašte u kuhinji i odvažno nepce.

Jednostavno, a ukusno

Jedan od jednostavnijih jesenskih specijaliteta jesu pileći bataci, zabataci i pileća prsa zapečena u pećnici s  kombinacijom  ljubičastog luka i crvenog grožđa te malo mljevene crvene paprike  i ostalih začina po volji. Ako niste spremni za tako velik zalogaj i grožđe odmah kombinirati u mesnim receptima, možda je za početak dovoljno napraviti focacciu s mozzarellom i crnim grožđem ili pizzu s crnim grožđem, sirom i maslinama.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.