marshmallow na stapicu preliveni cokoladom na dasci
Copyright (c) 2021 gresei/Shutterstock. No use without permission.

Marshmallows na vatri – slatki griz koji klinci obožavaju

Marshmallow ili sljezovi kolačići su slastice, naročito obožavane u SAD-u. Inspirirane su slatkišem (eng.: marsh mallow) koji se stoljećima radio od pitomog sljeza. Karakteristične bijele boje, sljezovi kolačići su veoma slatki, a u ostalim dijelovima svijeta postali su poznati putem američkih filmova. Tamo se sljezovi kolačići najčešće peku na logorskoj vatri ili vatri od roštilja te predstavljaju zabavnu i vrlo slatku razbibrigu za najmlađe. 

s'mores s cokoladom na dasci
Copyright (c) 2017 Olga Miltsova/Shutterstock. No use without permission.

Poslastica za sve!

Naročito popularan desert koji američki klinci obožavaju na roštiljadama ili logorovanju su S'mores, kolačići načinjeni od pečenih marshmallowsa koji su s komadom čokolade složeni između dva graham keksa. Obožavani zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti da zabave djecu, S'mores su delikatesa američkih roštilja, a na ovim prostorima još čekaju svoj trenutak slave. Upravo zato, ove proljetno-ljetne sezone okušajte se u pripremi ove poslastice koju možete napraviti na bezbroj načina. 

Na slatko i na slano

Pečenje marshmallowsa na vatri, iako je zabavna aktivnost, najčešće ostane samo to jer su sljezovi kolačići vrlo slatki, a pečeni su još i slađi. Baš zato su im potrebni neutralni dodaci da bi se ublažila njihova slatkoća. Graham keksi, slani krekeri ili oni s okusom sira, komadići tamne čokolade ili rižini krekeri bit će sjajan dodatak sendviču od sljezovih kolačića jer će izbalansirati slatkoću. Prepolovite jedan rižin kreker, a između polovica stavite nekoliko manjih komadića razmrvljene tamne čokolade. Između njih stavite rastopljeni sljezov kolačić koji ste pekli iznad vatre roštilja. Ako ste više za slanu verziju, onda sljezov kolačić stavite između slanih krekera ili onih s okusom sira. Grisini, slani štapići, jednako su sjajna opcija jer postaju svojevrstan držač za sljezove kolačiće. Nabodite jedan sljezov kolačić na slani štapić i pecite ga iznad lagane vatre kako bi se kolačić samo blago otopio, a pritom pazite da štapić ne izgori. Ražnjići od sljezovih kolačića koji su naslagani između jagoda ili većih komada voća također će biti ukusan desert. Samo pazite da kolačiće ne pečete predugo, samo toliko da toplina izvuče sočnost iz voća, a sljezovi kolačići dobiju zlatnosmeđu boju.

peceni marshmallows and s jagodama na stapicu
Copyright (c) 2015 stockcreations/Shutterstock. No use without permission.
s'mores umak sa keksima na dasci
Copyright (c) 2022 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

I iz pećnice

No, u nedostatku vatre za roštiljanje sljezove kolačiće možete napraviti i u vlastitoj pećnici, a sve što vam treba je ramekin (zdjelica), sljezovi kolačići i dodaci po vašem ukusu. Možete dodati i nekoliko malina ili borovnica, odnosno nekog kiselijeg voća koje će balansirati slatkoću sljezovih kolačića. Podloga neka bude od keksa, krekera i komadića čokolade, a vrh dekorirajte sljezovim kolačićima. Pecite ih u pećnici na 180 °C, samo nekoliko minuta, dok bijeli sljezovi kolačići ne počnu poprimati zlatnosmeđu boju. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.