domaci peceni kruh s margarinom i nozem na dasci za rezanje
Copyright (c) 2016 Joerg Beuge/Shutterstock. No use without permission.

Margarin – od povijesnog otkrića do svakog hladnjaka

Kada govorimo o margarinu, većini na pamet padne „umjetni maslac“. No, to i nije baš tako! Riječ je o zamjeni za maslac koja se prvotno radila od životinjske masnoće, ali se danas spravlja od biljnih masnoća. Prvotne ideje o izradi margarina dosjetio se Napoleon III. koji je usred nestašice maslaca od jednog kemičara naručio da za vojsku i niže društvene klase smisli zamjenu za maslac od goveđeg loja. Ubrzo je novi postupak miješanja životinjskih masnoća i mlijeka s dodatkom vode rezultirao namazom koji je bio sličan maslacu. I tako se rodio margarin!

svjezi zuti mlijecni maslac u bijeloj zdjeli
Copyright (c) 2014 Dream79/Shutterstock. No use without permission.

Bez razloga za brigu

Zabrinutost koja je vladala u vezi s margarinom i „mitovi“ koji su ga etiketirali nezdravim potječu od zabrinutosti zbog transmasnih kiselina koje je margarin nekada sadržavao jer loše utječu na dobrobit krvožilnog sustava. Međutim, margarin se posljednjih desetljeća proizvodi unaprijeđenom tehnologijom, čime su uspješno eliminirane potencijalno opasne masnoće. Danas je margarin obogaćen vitaminima A, D i E, a gotovo je nezamjenjiv sastojak u pripremi pečenih kolača, a može se naći u gotovo svakom hladnjaku diljem svijeta. 

U kolače!

Poznato je da mnogi recepti za pečene kolače sadrže margarin, a manje njih maslac. Razlog tomu je tradicija i njegova povoljna cijena jer povijesno se margarin koristio kao zamjena za maslac zbog visoke cijene maslaca. Margarin je sastojak kolača kada treba postići mekanu teksturu jer sadrži puno više vode od maslaca. S druge strane, maslac ima više okusa i koristi se kada struktura kolača treba biti nešto čvršća ili pak kolačići hrskaviji. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

priprema za tijesto - brasno, jaje, mlijeko i valjak na stolu